2016 április 16, Kerékpártúra - Csepel-sziget

Megjött visszavonhatatlanul a tavasz, bár néhány nappal korábban még esős, hűvös volt az időjárás. Szerencsére ahogy közeledett a kerekezés ideje, egyre jobb lett az idő. Szombatra jelezték a legmelegebb időt, ami persze meglátszódott a jelentkezők számában is. A túrát a vállalati STEP program keretében is meghirdettük, többen innen jelentkeztek. Pénteken a jelentkezők száma már meghaladta a 20 főt. Mivel gyerekek is jelentkeztek, az útvonalon nem változtattam, a legrövidebb utat választottam Ráckevére. Ez volt a meghirdetett útvonal:

Útvonal: Százhalombatta - Tököl - Szigetújfalu - Ráckeve - Szigetszentmárton - Szigetcsép - Szigetmajor - Tököl - Százhalombatta
Túratáv: 45km (ebből 20km földút)
Emelkedő: 50m
Minősítő pontszám: 20+12,5+1=34 pont

Az első találkozási helyen, az E-Batta előtt négyen is összejöttünk, majd elindultuk az erőmű mellett az Óvárosba. Itt kellett találkoznunk a többiekkel. Az indulás előtt a komp kezelőjével is egyezkednünk kellett. Az előzetesen kialkudott 50%-os kedvezményt megkaptuk, de elsejétől emelkedtek az árak, így magasabb díjat kellett fizetnünk mint amire számítottunk. Közölték velünk, hogy a későbbiek folyamán nem áll módjukban kedvezményt adni többé. Közben szép lassan összegyűlt a csapat. Induláskor már 24-en lettünk, az idő is a reggeli hűvös után mind kellemesebb lett. A 9 órás komppal mentünk át a Duna túl oldalára, Tökölre. A társaság inkább a szilárd burkolati utat választotta, így kimentünk a főútra. A katolikus templomnál bevártuk a csapatot, majd rátértünk az Euro Velo 6-os európai útra, mely végig a Duna mellett halad Magyarországon. Elhaladtunk a fegyház mellett, majd nemsokára letértük a vízügy útjára, itt néhány kilométer erejéig forgalommentesen tudtunk haladni. Később visszatértünk a főútra, így haladtunk Szigetújfalu felé. A faluban az első világháborús emlékmű melletti parkban megálltunk, tartottunk egy rövid pihenőt. Bevártuk a csapatot, amely eléggé széthúzódott.

Szigetújfalut elhagyva egyre erősödött a szél, ami megnehezítette a haladást. De igazi tavaszi táj fogadott minket, virágoznak a fák, az orgonák, a kertek tele vannak virágzó tulipánokkal. A repce is virágzik már a földeken, sárga mezőként kísért minket az úton, az illata is fantasztikus, melyet éreztünk. Elhaladtunk egy lovarda, majd egy gyümölcsös mellett, így jutottunk el Ráckeve határába a HÉV átkelőhöz. Itt vártuk össze a csapatot, mely eltartott egy kis ideig. A társaság eleje előrement a hétvégi piachoz, mi bevártuk az utolsó emberünket is, utána csatlakoztuk a piac látogatókhoz. A piac mellett hosszabb pihenőt tartottunk. Nehezen fordultunk haza, annyi látnivaló volt a piac környékén. A hosszú pihenő után elindultunk a Savoyai kastély mellett, majd letértünk a Ráckevei Duna melletti nyaralók útjára. Az üdülő tulajdonosok serényen dolgoztak a kertekben, rendezték a házuk környékét. Kezdetben jó minőségű aszfaltos úton haladtunk, majd később kavicsos úton kellett kerekeznünk. Így jutottunk el Szigetszentmártonba, ahol a Stefánia Cukrászdában megálltunk süteményt és fagylaltot kóstolgatni.

Eléggé eltelt az idő, sietni kellett, hogy az óra egészkor induló kompot elérjük. Pihenés nélkül, egy menetben kerekeztünk el Tökölig, a komp átkelőig. A csapat ugyan eléggé széthúzódott, de mindenki időre befutott. Nagyon segített ebben az erős hátszél, így repült a csapat. Miután megérkeztünk a komp kikötőhöz, azt láttuk, hogy a nagy szél miatt nagyon hullámzik a Duna. Az volt a gyanús, hogy nem jön át a komp Százhalombattáról. Felhívtuk a komp kezelőjét, aki azt mondta, bizonytalan ideig a szél és a hullámzás miatt nem közlekedik a komp. Emiatt választás elé került csapat. Vagy várunk a bizonytalanra, vagy nekiindulunk a legközelebbi biztos átkelőhelyre, az M0-ás hídjához. A csapat 2 fő kivételével nekiindult az újabb menetnek. A komp melletti földúton indultunk el, majd sorompóba ütköztünk, ahol a biztonsági őrök megállítottak bennünket. Szerencsénk volt, az éppen itt tartózkodó vezető megengedte nekünk, hogy áthaladjunk a védett területen. Így jutottunk el az M0-ás hídjához, amin rendben átjutottunk a túlpartra. Itt szintén tovább fogyott a csapat, a fáradtabbak a Camponáig jutottak el, innen vonattal jutottak el Százhalombattáig.

A maradék csapat Nagytétény irányába indult el a Duna parton. Győri Bandiék ketten Érd felé vették az irányt, mi pedig folyattuk az utunkat a parton. A pecások azt mondták, járható a parti ösvény, de egy idő után vissza kellett fordulnunk, mert egyszerűen képtelenség volt eltolni a kerékpárunkat az ösvényen. Ilyen rossz minőségi úton haladtunk tovább, közben elfelejtettük, hogy szembe fúj a szél. Végül is ki kellett mennünk a 6-os útra. Szerencsénkre 2 kilométer után vissza tudtunk térni a gátra Így értük el az Érdi Termálfürdőt. Érd-Ófalut elhagyva felkapaszkodtunk a Téglagyári-hegyre, hogy így jussuk vissza a Régészeti Parkba, ahol elváltak útjaink. Ahogy mondani szokás, nem semmi túra volt a mai kerekezés. 45 km helyet 75 km lett. A 24 főből 10 fő biciklizett a hosszabb távon Százhalombattára. Végül is mindenki rendben hazaért, maximum kisebb izomlázra lehetett panaszkodni vasárnap. A két ott maradt társunk 7 óra körül átért a komppal, mely időközben újra el kezdett közlekedni. A következő túránk a Mátrába fog vezetni, Mátraházáról Sirok vasútállomásig megyünk az Országos Kék Túra útvonalán. Utána május 28-án ismét kerekezünk, a Csepel-szigetre megyünk, de akkor a legdélebbi pontot is érinteni fogjuk, megkeressük Pest megyei piros jelzés végpontját, begyűjtjük a hiányzó bélyegzőket.

Ezek az útvonalak lettek még teljesítve:

Útvonal 2: Százhalombatta - Tököl - Szigetújfalu - Ráckeve - Szigetszentmárton - Szigetcsép - Szigetmajor - Tököl - M0-ás híd - Campona
Túratáv: 60km (ebből 30km földút)
Emelkedő: 150m
Minősítő pontszám: 30+15+1=46 pont

Útvonal 3: Százhalombatta - Tököl - Szigetújfalu - Ráckeve - Szigetszentmárton - Szigetcsép - Szigetmajor - Tököl - M0-ás híd - Érd-Ófalu - Százhalombatta
Túratáv: 75km (ebből 40km földút)
Emelkedő: 270m
Minősítő pontszám: 40+12,5+5,4=58pont



Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Horváth Zoltán (HZ), Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu