2016 szeptember 24, Olár Péter kerékpáros emléktúra - Etyeki-dombság

Lassan itt a vége a kerékpározási idénynek, látványosan megérkezett az ősz. Egy hete még 25°C feletti melegek voltak, a hét elején azonban megjöttek a zivatarok és a hidegfront, hozzá kellett szokni a hűvös 10°C körüli reggeli hőmérsékletekhez. Ez rányomta a bélyegét a jelentkezésekre, általában ennél nagyobb érdeklődés szokott lenni a kerékpáros programjainkra! Idén egyébként is elég kevés embert mozgatott meg a kerekezés. Most is csak egy ember jelentkezett be előzetesen, de Ő is indulás előtt lemondta. Később azonban akadt néhány telefonos érdeklődő is. Ilyen előzmények után érdeklődve vártam az indulást. Ez a túra került meghirdetésre:

Útvonal: Százhalombatta - Martonvásár - Tordas - Gyúró - Etyek - Biatorbágy - Sóskút - Tárnoki pincék- Érd - Százhalombatta
Túratáv: 70km (ebből 25km földút)
Emelkedő: 250m
Minősítő pontszám: 25+25+12,5=63 pont

Reggel 8 órára volt megbeszélve az Ebatta elöli indulás. Azt jelezték ketten, hogy a MOL üzemanyagtöltő állomáson fognak rám várni, de azt nem gondoltam, hogy egyedüli leszek az első találkozóhelyen. Mindenesetre megvártam az indulási időt, plusz az illendő öt percet, majd elindultam a benzinkúthoz. Mikor észrevettem, hogy a kulacsomat otthon hagytam, gyorsan hazarobogtam érte. Kicsit elkéstem, kimagyarázkodtam a rám várakozó társamnak. Százhalombattát az Ipari Parkon keresztül hagytuk el. A 6-os út keresztezése után Simon-puszta felé indultunk el, ahol egy másfél kilométeres földút következett. Ez csak annyiban volt zavaró, hogy a reggeli harmat miatt a magas fű átnedvesítette a cipőinket. Simon-puszta után köves úton kerekezhettünk. Sok jármű jött szembe velünk, valószínűleg rendezvényt szerveztek mai napra. Nemsokára elértük a 7-es utat, élénk forgalom fogadott Bennünket. Martonvásár előtt két százhalombattai bringással futottunk össze, akik már hazafelé tekertek.

Martonvásárt elérve a benzinkúton találkoztunk a csapatunk további két tagjával, Bandiékkal. Ők Érdről indultak el. Így már hatan alkottuk a csapatot, így indultunk tovább. Martonvásárt a tavaly átadott kerékpárúton hagytuk el. Ez egyébként eddig is létező út volt, a település borospincéit ezen lehet elérni. Az autópályát egy aluljárón át kereszteztük, majd egy csendes úton, gesztenyefák között értük el Tordast. Következett a mai nap egyik legjobb szakasza. Tordasig a patak mentén, csendes úton, legelésző lovak mellett halad a kerékpárút. Bárcsak a teljes Ercsi-Etyek kerékpárutat ilyen nyomvonalon alakították volna ki! A tordasi pincesoron hagytuk magunk mögött a települést. Jó minőségű, de rázós makadám útra tértünk át, melyen felfelé kellett tekernünk. Nem volt szégyen leszállni, és tolni a kerékpárt! Felérve a dombtetőre már látszott az elmúlt napok zivatarainak a nyoma, az úton hol nagyobb, hol kiesebb vízmosások nehezítették az előrehaladásunkat. Egy újabb emelkedő után már az etyeki szőlők között találtuk magunkat.

Itt összevártuk egymást és megkóstoltuk a szőlőt, milyen lesz az idei termés. Úgy tűnt, nem lehet panasz idén a minőségre. Utunkat folytatva, szőlők között elhaladtunk az útszéli Krisztus kereszt előtt, később a romos központi épület mellett, majd rátértünk a mandulafa szegélyezte útra, ami újabb megállásra késztette a csapatot. Szedtünk pár szem mandulát. Elég nagy forgalom volt az utakon, több helyen is szüreteltek. A szőlő ültetvényeket elhagyva rátértünk az országútra, majd elhaladtunk a Korda Stúdió mellett. Hamarosan egy jó kis lejtő után Etyekre érkeztünk. A településen éppen Pincéről-pincére program volt. Nem álltunk meg, hanem a falu túloldalán levő, általunk megszokott Kattra pincészethez kerekeztünk. Egy pincészetben nem ideális időszak szüretkor a vendégek fogadása, de a régi ismeretségre való tekintettel szívesen fogadtak Minket. Az ebédünket is itt fogyasztottuk el, borkóstolással egybekötve.

Etyeket elhagyva Biatorbágy felé vettük az iránt. A települést elérve elváltunk Sanyi barátunktól, mivel neki időre vissza kellett érkeznie Százhalombattára. Mi meg egy kis sütizésre, kávé fogyasztásra megálltunk egy cukrászdánál. Mielőtt elhagytuk volna a települést, elmentünk a református temetőbe. Ehhez le kellett küzdenünk egy emelkedőt. A temetőben egy XIII. századi templom romja található. A templom körül volt a régi település, mely a török időkben pusztult el. Biatorbágyot elhagyva Sóskútra értük, de itt csak átrobogtunk, mivel meghívásunk volt a Tárnoki pincékhez. Ismét fel kellett tekernünk egy emelkedőn. Az Öreghegy után, némi keresgélés után meg találtuk a Muskovics pincét, ahol frissen préselt musttal és tavalyi borral fogadtak minket. A kellemes pihenő után folytattuk az utunkat. A hegyről leereszkedve kétfelé vált a csapatunk, az érdiek balra, mi pedig jobbra kanyarodtunk. Érdet elhagyva földúton értük el a 6-os utat és innen már a Dunamenti Hőerőmű mellett elhaladva értünk vissza Százhalombattára.

Annak ellenére, hogy kevesen voltunk, remek kerékpáros túrát teljesítettünk. A társaság kiváló volt, aki nem jött el, az sajnálhatja. A kerékpárjainkat lassan téli pihenőre tehetjük. Tavasszal a Csepel-szigeti programmal fogjuk megkezdeni a 2017-es évet. Következő túránk gyalogtúra lesz. Az Országos Kék Túra útvonalának Nógrád-Katalinpuszta közötti szakaszát fogjuk bejárni.

Mai túra résztvevői: Szabó Zsolt, Geréd Gyárfásné, Ferenczi Albertné, Vlukovszki Sándor, Győri Endre, Győri Endréné




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu