2016 november 5, Késő őszi csavargás - Velencei-hegység

Szombaton a közeli Velencei-hegységet kerestük fel. Ez már levezető túrának tekinthető, hiszen sem a távolság, sem a szint nem volt megterhelő. Meglepően nagy volt az érdeklődés, hiszen a 14 fő visszamondása ellenére is 45-en jöttünk össze az autóbuszon! Az órát hiába állították vissza, pirkadatkor indultunk el Százhalombattáról. Az érdi Vörösmarty Gimnázium után Tárnokon és Martonvásáron gyűjtöttük össze az embereinket. Pákozdon, Lovasberényen keresztül értünk el a kiindulási pontunkra, Pátkára. Innen indult a hosszabbik túra, az alábbiak szerint:

Útvonal: Pátka (125m, ) - Pátkai-víztározó, 118m, ) - István major (145m, ) - Pákozdi Ingókövek (225m, ) - Angelika-forrás (260m, ) - Nagy-legelő (270m, , ) - Sukoró, Ref. templom (180m, )
Túratáv: 16km
Emelkedő: 350m
Minősítő pontszám: 24+7=31 pont

Alternatív útvonal: Sukoró, műút (118m, ) - Angelika-forrás (260m, ) - Nagy-legelő (270m, , ) - Sukoró, Ref. templom (180m, )
Túratáv: 9km
Emelkedő: 300m
Minősítő pontszám: 13,5+6=20 pont

Rövid túra is kiírásra került, hatan elmentek Sukoró környékére gyalogolni. Ők a gyaloglás megkezdése előtt elmentek megnézni az 1848-as honvédemlékművet a Mészeg-hegyen. 39-en ½9 előtt valamivel elindultunk a becsatlakozó patak gátján a víztározó felé. Hamarosan becsatlakozott a patak túloldaláról a zöld jelzés, ezen folytattuk az utunkat. A félénk, figyelmes gémek, récék folyamatosan repültek fel előttünk. Hamar elértük a víztározó gátját, melyen balra fordultunk. Egy-két horgász próbálkozott süllő fogással, nem sok sikerrel. 910-kor voltunk a víztározó végénél, ahol a vízszintszabályozó mű megépítésre került. Lementünk a gátról, majd egy erdei úton elindultunk a hegy felé. A többnyire tölgyerdőben a levelek többsége már lehullott, bakancsainkkal élvezettel rugdostuk a vastag avart. István major előtt egy nagy rétet keresztezett az ösvényünk. Nagy létszámú birka csapat legelészett a kiszáradt, homokos legelőn.

940-kor az István majornál kereszteztük a műutat. Ismét erdei szakasz következett. 20 perc múlva kiértünk az erdőből, a kopasz fennsíkon balra fordultunk, elindultunk a Pákozdi Ingókövek felé. 1030-kor már az Oroszlán-sziklánál voltunk. Innen szépen visszaláthattunk a Pátkai-víztározóra. Páran bemutatták a sziklamászó képességüket a rövid pihenő alatt. Természetesen nem hagytuk ki sem a Kocka-követ, sem a Pandúr-sziklákat. A szikláktól fenekünkön lecsúszva indultunk tovább a Gránit tanösvényen. A sárga jelzés elérésekor bal 90°-os kanyar következett. Már akinek! Sokan nem kanyarodtak be, elindultak Pákozd felé! Telefonon kellett vissza hívni az embereinket. A piros keresztjelzést 1140-kor értük el, melyen jobbra fordultunk. Hullámos terepen jutottunk el a Hurka-völgy kezdetéhez. Ezután balra fordultunk, majd a Bodza-völgyön keresztül, 1240-kor értünk el az Angelika-forráshoz, ahol lepihentünk. A két völgy minden évszakban nagyon látványos, szinte hihetetlen, hogy ilyen alacsony hegységben ennyire mély, sziklás szurdokok alakultak ki.

Fél órát ücsörögtünk a padokon, megebédeltünk. Ez idő alatt szép lassan előkerültek az eltévelygő társaink. A kiírásunktól eltérően a piros keresztjelzésen indultunk el a Borjú-völgy felé. Nem sokára áttértünk a piros háromszögjelzésre. Az út igen csak hullámzott, sík szakasza egyáltalán nincs. A Borjú-völgy legalább olyan látványos, mint a Bodza-völgy! A völgy után Sukoró hétvégi házai között gyalogoltunk a központ felé. A református templom alatt egy aszfaltúton felmentünk a Tájház felé. kb. 1410-kor ért ide az utolsó emberünk. A Tájház látható még pár szépen karbantartott régi lakóház. A csoportunk a templomnál kétfelé vált. Az egyik fele cukrászdát ment keresni, a másik fele elment a várakozó autóbuszunkhoz, majd a csárdánál kötött ki. Összegezve a mai túrát, mindent egybevetve, igen kellemes volt. Ekkora létszámra nem is számítottunk. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyon sokan árgus szemmel figyelik az időjárás előrejelzést, ennek függvényében döntik el a túrán való részvételüket. Majd meglátjuk, egy hét múlva hogyan fog alakulni a részvétel, a Biai-dombságba vezető túrán.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Kutasi Zsuzsa (KZs), Muskovics András (MA), Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu