2018 június 2, Kerékpártúra - Balaton-felvidék

Az időjárásra nem panaszkodhattunk, végérvényesen megérkezett a nyár, megérett a cseresznye, az eper. Záporos, zivataros idő köszöntött ránk, de egyébként általában süt a nap, és 30 0C körüli a hőmérséklet. Ezek után nem az volt kérdés, hogy meleg lesz-e az időjárás, hanem az, hogy a napsütés és meleg mellé még mit tartogat számunkra az időjárás. Nem panaszkodhattunk, csapadék nélkül megúsztuk a szombati napot, és még a meleg is enyhébb volt, mint az elmúlt napokban. Így aki részt vett a mai kerékpáros túrán, az majdnem hogy ideális időjárási viszonyok közepette tekerhette le a kb. 80 km-es távot. Ez volt a mai nap túrakiírása:

Útvonal: Balatonvilágos - Balatonaliga - Balatonkenese - Balatonfűzfő - Balatonalmádi - Alsóörs - Csopak - Balatonfüred - Tihany - Szántod - Zamárdi - Siófok - Balatonvilágos
Túratáv: 83 km (ebből 5km földút)
Emelkedő: 450m
Minősítő pontszám: 39+5+4,5=49 pont

Az idei nyári kerékpáros túránk a Balaton Kiskör volt, mely azért nem is olyan kicsi, hiszen 83 kilométert kellett letekernünk! A tavalyi Velencei-tó kerülésén felbátorodva hirdettük meg a Balatoni Kiskör túránkat. Tavaly már bevált, hogy kölcsön kisteherautóval szállítjuk a kerékpárokat a kiindulási pontunkra, az emberek pedig személygépkocsival, vagy tömegközlekedéssel jönnek utánunk. Idén is ezt a módszert követtük, kölcsönkértem a kisteherautót, melybe belefért az összes kerékpár. A jelentkezés elég visszafogott volt. Talán 11 fő volt a maximális érdeklődő. Ebből ketten visszamondták a jelentkezésüket, de ők két nap múlva teljesítették a túrát maszek módon!

Reggel hét órára beszéltük meg a gyülekezőt, az E-Batta kultur kocsmánál. Hétkor már vártak ránk egypáran, így rögtön elkezdhettük a bepakolást. Kétséges volt, hogy biztosan befér-e az összes bicaj a kocsiba, emiatt szereztünk egy utánfutót is. Szerencsénkre befértek a kerékpárok, nem volt szükség az utánfutóra. A leutazás simán ment, nagyobb forgalomra számítottam. Egy jó óra múlva már Balatonvilágoson voltunk. A vasútállomás melletti parkolóban pakoltuk ki a kerékpárjainkat. Rövid időn belül elkezdtük a túrát. Az első szakasz a Balatonvilágosi magaspart volt, itt remek kilátás fogadott minket. Beláttuk a következő szakaszunk nagy részét. Eltekertünk a Club Aliga felett, majd megálltunk a főbejáratnál, a Tourinform irodájánál. De csak a zárt ajtóval szembesültünk, így nem lettünk gazdagabbak néhány térképpel, és hasznos információval. Ezek után folytattuk az utunkat. Balatonakarattyán egy rövid technikai szünetet tartottunk, majd Balatonkenese felé kerekeztünk. Itt a kikötőnél álltunk meg egy kis időre, majd a vasúttal párhuzamos kerékpárúton folytattuk az utunkat. Így értük el Balatonfűzfőt. Itt egy felújított útszakaszon, remek minőségi aszfalt burkolatú úton tekerhettünk. Egy új kerékpáros hidat is építettek. A közúti forgalomtól távoli, csendes környezetben haladtunk Balatonalmádi felé.

A települést elérve a kikötőbe mentünk, itt várt bennünket Anita, az egyik túratársunk. Ő sokat tartózkodik itt, ismeri a várost, így hasznos tanácsokkal látta el csapatot, hogy hol érdemes eltölteni a pihenő időnket. /söröző, fagyizó/ Közel félórás pihenőt tartottunk Balatonalmádiban. Utána folytattuk az utunkat Alsóörs felé. Itt belekeveredtünk egy kerékpáros versenybe, mellyel egy jó darabig együtt kellet élni. Hol mi kerülgettük a versenyzőket, hol ők kerülgettek minket. Így jutottunk el Balatonfüredre, a parti sétányon érkeztünk a központba. Nem időztünk itt, egy csoportkép után már folytattuk az utunkat Tihany felé. A települést elkerülve a part mentén értük el a Tihanyi kompkikötőt. A kis csapatunk már kezdett szétszóródni. Egy sajnálatos lábgörcs miatt haladt lassabban a csapat vége. De így is időre megérkeztek a komphoz, itt rövid várakozás után már felszállhattunk a kompra. Szántódra hamar átértünk. Utunk Zamárdi szabadstrandján keresztül vezettet. Megálltuk egy hosszabb pihenőre, ki sült halat, ki lángost vett magának. A frissítő után folytattuk utunkat Siófok felé. De még előtte egy gyógyszertárat kerestem, hogy magnézium tablettát szerezzek be a görcs csökkentésére. A kitérőm ellenére, a csapatot már a Sió hídon utolértem. Majd a kikötő felé fordultunk, itt volt a kerékpáros verseny célvonala, amin a kis csapatunk is áthaladt. Hogy megünnepeljük ezt az eseményt, megálltunk egy fagyizónál, mely három hatalmas pulttal és sokféle fagyival várt minket. Nehéz volt választani a kínálatból!

Indulás után a szállodasoron hagytuk magunk mögött Siófokot, majd kimentünk a partra, ott folytattuk utunkat Sóstó felé. Sóstón megálltunk, megmártóztunk a Balaton vízében. A fiúk lemaradtak, emiatt kicsit megfogyatkozva élveztük a délutáni napot, és a kellemes hőmérsékletű vizet. Jól esett üldögélni a parton, körbenézni a látóhatáron, merre jártunk ma már. Közel voltunk már a célhoz, csak fel kellett küzdeni magunkat a magaspartra a kocsikhoz. Csak a bepakolás volt hátra, de a fiúkat meg kellett várnunk. 20 perc múlva megérkeztek, eltévelyedtek egy közeli sörözőbe. Most már teljes volt a csapat, indultunk hazafelé. Százhalombattára mindenki probléma nélkül megérkezett.

Nem panaszkodhattunk az időjárásra, a túra résztvevői dicséretesen teljesítették a távot. Technikai probléma sem adódott, fantasztikusan sikeres volt a program. Aki velem tartott, az egy felejthetetlen napot töltött el a kis csapatunkkal! Legközelebb a szokásos Etyeki Olár Péter Emléktúrán fognak találkozni a kerekezni szeretők, szeptember 22-én.

Résztvevők:
Szabó Zsolt, Kulcsárné Feledy Mariann, Kulcsár Anita, Kriston Olívia, Sefcsik Zsuzsa, Vlukovszki Sándor, Bobály Erika, Bagotai Istvánné, Lázár József, Győri Endre és Győri Endréné lemaradtak a mai napi kerékpáros túráról, de 2 nap múlva Ők is letekerték a Balatoni Kiskört!



Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu