2022 március 19, Kincsvadászat I. - Budapest

Itt a március, úgy tűnik megjött végre a tavasz. A szokatlanul enyhe tél után kissé lassan érkezett meg. Bár még éjjelenként fagy, de nappal már kellemes az időjárás. A legnagyobb probléma ilyenkor, hogyan is öltözzön fel az ember, hogy reggel is, és napközben is jól érezze magát. A mostani programunk a szakosztály életében egy új színfolt lett, bár régebben voltak városismereti kirándulásaink. Páran még emlékeznek ezekre a versenyekre, de ezek a korábbi szakosztályvezetőnk korszaka után eltűntek. Egy adott környéket kellett bejárni, közben pedig feladatokat megoldani. Az okostelefonok térhódítása után megszűntek az ilyen típusú versenyek, hiszen sokan a résztvevők közül a megoldásokat telefon segítségével keresték, nem pedig a helyszín bejárásával. Persze a városi kirándulásnak azért van létjogosultsága, hiszen hiába lakunk közel a fővároshoz, az emberek többsége nem veszi észre a rengeteg látnivalót, a város szépségeit, nevezetességeit. Azt mondhatom, hogy az előzetes elvárásomhoz képest jóval több túratársunkat érdekelte az újszerű túra, már előzetesen is 30 fölött volt a jelentkezők száma. Ezen felül is jöttek még páran a mini szobrok keresésére. Az alábbi területet jártuk be:

Útvonal: Budai Várhegy környéke, Gellért-hegy, Duna-part
Túratáv: 16km
Emelkedő: 300m
Minősítő pontszám: 24+6=30 pont

A találkozónk Budapesten, a Batthyány téren, a villamos megállban volt. Azokkal együtt, akik nem jelezték a részvételi szándékukat, 36-an jöttünk össze. Szép szám, még az előzetes várakozásokhoz képest is! Az ideutazást mindenki egyénileg oldotta meg, ennek ellenére nem kellett senkire sem várnunk, időben meg tudtuk kezdeni a túrát. A városi programoknál mindig a mosdó igények a szűk keresztmetszet, ezért megálltunk a Mamutnál, hogy mindenki elintézhesse a dolgát. Széll Kálmán tér volt az első célterület, itt rögtön hat darab mini szobrot találtunk: Mekk Elek, esernyő, csiga, verebek, gördeszka, elveszett pénztárca. Meg kell emlékezni a mini szobrok alkotójáról, Kolodkó Mihály szobrászművészről, aki Kárpátalján, 1978-ban Ungváron született, itt is nőtt fel. Édesanyja magyar, édesapja ukrán származású. Szobrászdiplomáját 2002-ben a Lembergi Képzőművészeti Egyetemen szerezte meg. A diploma megszerzése után szülővárosában, Ungváron kezdett alkotni. 2016-ban Magyarországra költözött a családjával. Jelenleg miniatűr figurák köztéri megjelenítésén dolgozik. Apró szobrait többek közt Ungváron és Budapesten is láthatjátok.

Utunkat a Budai-vár felé folytattuk. A Bécsi kapunál léptünk be a várba, megnéztük Táncsics Mihály börtönét, ezután a Mátyás templomnál álltunk meg rövid időre. Sok a látnivaló a várban, de mi most a mini szobrokat kerestük. Elhaladtunk Hadik András szobra mellett, majd a királyi palota felé haladtunk. Nagy építkezések zajlanak, kerülgettük a kordonokat. Így értünk el a Sikló állomására. Itt találtuk meg a Kocásfülű nyulat, innen figyeli a várost és keresi a jó gyerekeket. A Savoyai teraszt érintve, a Várkert bazárnál hagytuk el a várnegyedet. Itt egy újabb mosdó szünetet tartottunk.

A rövid pihenő után Tabán felé vettük az irányt, rátértünk a zöld jelzésre, mely átvezet a Gellérthegyen. Érintettük a Pest Buda szobrot. Meglepetésükre nagyon sok ember volt itt. Ekkor derült ki, hogy a Víz Világnapja tiszteletére nyílt napot tartottak a Gellért-hegyi víztározóban. Ugyan csak előzetes regisztrációval lehetett volna bemenni, de a szervezők megengedték, hogy soron kívül mi is meglátogathassuk a létesítményt. Rövid előadás keretében megismertük Budapest vízellátását, majd utána betekintettünk a víztározó belső tereibe. Nagy élmény volt, főleg mivel csak kivételes esetekben van lehetőség a tározóba bemenni. A látogatás után a Filozofikusok kertjénél álltunk meg, a kellemes meleg mellé a csodás kilátás járult. Itt tartottuk meg az ebédszünetünket.

A Gellért-hegy oldalában folytattuk az utunkat. Igen szép a panoráma innen, élveztük a kilátást. A Szabadság hídon megkerestük a hintaágyban pihenő Ferencz József szobrát, és az ezüstszegecs helyét. Ezután a Váci úton gyalogoltunk a belváros felé. Az elsők itt váltak el a csapatunktól. Felkerestük a volt Brit Nagykövetség épületet, ott találtuk meg Mr. Bean Teddy maciját. Következő megállónk a közeli József nádor tér volt, itt a Zsolnay, és a Herendi kutakat érintettük. A Duna korzó következett, itt már több ismert szobor mellett felfedeztük a Lufikutya csonttal mini szobrot. A Pesti oldalt az Erzsébet hídon hagytuk el. A híd után rátértünk a Budai felsőrakpartra, itt találtuk meg a Lecsó a gasztropatkány szobrot. A Lánchíd után sorban ezek a szobrok következtek: a Főkukac, a Rubik-kocka, a Szomorú tank. Ezzel az összes betervezett pontot megtaláltuk, és vissza is értünk a kiinduló pontunkra, a Batthyány térre. Kissé megfogyatkozva, 16-an fejeztük be a mai napi programunkat. Ahogy reggel is, mindenki egyénileg indult haza, egy kellemes városi séta után. Aki eljött, annak biztosan sikerült új dolgokat mutatni és mondani fővárosunkról. Sok szép látnivaló vár még felfedezésre! Legközelebb április 2.-án találkozunk, ekkor remélhetőleg már a tavasz Vértesben gyalogolhatunk majd Pusztavám, Gánt környékén.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu