2022 július 31-07, Bakony környéki kerekezés - Balaton-felvidék

-Beszámoló-


2022 július 31. vasárnap, Veszprém környéke

Itt a nyár, idén egy újabb program lehetőséggel gazdagodott a MOL Nyrt Dunai Finomító Természetbarát Szakosztálya. Korábban is elmentünk kerekezni minden nyáron a társainkkal, de idén ez a megmozdulás már felkerült az éves programunkba. Az egyhetes kerekezés célja Veszprém, Bakony, a Balaton-felvidék környékének megismerése lett. Ez nagy terület, könnyű volt megtervezni, kiválasztani az útvonalakat. Persze az elsődleges szempont egy megfelelő szállás megszerzése, és az étkezés biztosítása volt. Mivel nagylétszámú a kerekező társaság, most is 50-en jöttünk össze, ez nem is egyszerű feladat. Veszprémre esett a választás, itt foglaltuk le a szállásunkat, innen csillag túrák keretében ismertük meg a környéket. Mivel tudtuk, hogy a csapat tagjai elég vegyes edzettségűek, minden napra több útvonalat terveztünk be. Így mindenki saját maga erőnlétének, állóképességének megfelelő útvonalat választhatott ki magának. Ez természetesen az első napra is vonatkozott, vasárnapon ebből a két változatból választhatott az 50 fő kerekező:

Útvonal: Veszprém – Nemesvámos - Balácapusztai római kori kiállítás – Veszprémfajsz – Paloznak – Lovas – Felsőörs – Veszprém

Túratáv: 35km
Emelkedő: 350m
Minősítő pontszám: 17,5+3,5+1=22 pont

Alternatív útvonal: Veszprém – Nemesvámos – Balácapusztai római kori kiállítás – Veszprémfajsz – Veszprém
Túratáv: 21km
Emelkedő: 190m
Minősítő pontszám: 10,5+3,8+1=0 pont

Az első napi indulás időpontja mindig bizonytalan, a szállás elfoglalása végett, illetve a csapat összeverődése miatt. A korábban lefoglalt szállásunkat csak 11 óra után lehetett elfoglalni, emiatt a mai túra indítása elég későre, 14 órára került kihirdetésre. A rendelkezésre álló rövid idő ellenére is tartalmas program került összeállításra. A hosszabb túra teljesítésére csak akkor lett volna esélyünk, ha a kultúr programnak beillesztett Balácapusztai római kori villagazdaság látogatása elmarad. Emiatt - nem nagy meglepetésre - nem is jelentkezett senki a hosszabb útvonalra. A megbeszélt időpontra több mint 30 fő gyűlt össze a kollégium előtti parkolóban.

Indulás után rögtön a kerékpárúton indulhattunk el, igy védett úton hagytuk magunk mögött Veszprémet. Nemesvámos érintésével jutottunk el Balácapusztára, a mai kerekezés célpontjába. Nemesvámoson meg sem álltunk. Balácapuszta volt az első megállónk. Itt lehet megtekinteni a Villa Romana római kori villagazdaságot és romkertet. Alaposan szétnéztünk itt, ez Magyarország legjobban feltárt villagazdasága. A részben rekonstruált villagazdaság épületegyüttese és a romkert a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítóhelyeként üzemel. A Közép-Európában páratlan egykori római villagazdaság első emlékeit a XX. század legelején tárták fel. A kiállítás látványos, és igen nagy a tudományos jelentősége. Nagy gazdasági egység központja volt az épületegyüttes. Mintegy 30-40 fő- és 100 melléképület létezését feltételezik. A tulajdonos kb. 9 hektáros gazdaságát szabálytalan négyszögű kőfal vette körül. Valóban gyönyörűek a feltárt mozaikok és a kőtár. Miután megtekintettük a múzeumot, elindultunk Veszprémfajsz felé.

Áttekertünk a településen, majd utána balra fordultunk a 73-as műútra. Ezen már óvatosan kellett haladni, mivel nagy volt a forgalom. Kéri-puszta érintésével a Veszprémi ipari parkon keresztül értük el a várost. A 8-as főút bővítése miatt megszűnt a kerékpárút átvezetése, lezárásra került. Valahogy átevickéltünk az akadályon, és a város belső útjain kerekezhettünk a szállásunk felé. Gyakorlatilag végig kerékpárúton jutottunk el a Pannon Egyetem Magister Kollégiumáig. Még bőven világos volt, maradt időnk a vacsoráig rendbe tenni magunkat. A bemelegítő túránk jól sikerült, kellemeset tekertünk. Igazából el sem fáradtunk, a vacsora után készülhettünk a következő napi bicajozásra. A túrán résztvevők felsorolásánál csak a szakosztályi tagokat említem meg. Ez az összes túrára vonatkozik!




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túranapot teljesítők névsora



© 2006-2024 természetbarátok.hu