2022 augusztus 13, Kincsvadászat, mini szobor keresés II. - Budapest

Az előző tavaszi, 03.19-i kincsvadászat után megtartottuk a második mini szobor keresési városismereti sétánkat. Volt némi bizonytalanság az időjárással kapcsolatban - az előző napok rendkívüli melegek voltak - de a szombati túranapra szélsőségektől mentes, kellemes napos idő fogadott bennünket. Ennek tudható be, hogy a kezdeti 10-15 fő jelentkező után az utolsó napokban megduplázódott a létszám, ráadásul több olyan társunk is akadt, aki nem is jelentkezett, de az indulásnál megjelent a találkozási helyen. Ez volt az útvonalunk:

Útvonal: Batthyány tér – budai Duna-part – Margit híd – Nyugati tér – Szabadság tér – Károly körút – Rózsák tere – Rákóczi út – Erzsébet híd – Batthyány tér
Túratáv: 17km
Emelkedő: 200m
Minősítő pontszám: 25,5+4=30 pont

A gyülekezési pontunk, mint tavasszal Budapesten a Batthyány téri villamos megállóban volt. Indulásnál már közel 30 fő volt ott, de többen jelezték, hogy csak később csatlakoznak hozzánk. A felső rakparton kezdtük meg a sétánkat, szemben a Parlament épületével. A Margit híd lábánál találtuk meg az első szobrunkat, a kis Trabantot, utána a hídon átkeltünk a pesti oldalra. Elhaladtunk a Hableány emlékműve, majd a Nagy Imre szobra mellett. A Colombo szobor mellett megtaláltuk a nap második mini szobrát, a halott mókust. Innem a Nyugati-tér felé vettük az irányt, itt található egy új szobor, a Skála Kópé szobor. Ezt ugyan csak némi keresgélés után sikerült felfedeznünk. Következett a bevásárló központ, melyet a pályaudvaron keresztül értünk el, de előtte még meglepődve láttuk, hogy a Királyi Váróterem nyitva volt, így sikerült bekukkantanunk. A bevásárló központban rövid pihenőt tartottunk, mosdó szünettel összekötve.

Mindenki visszajött a megbeszélt időpontra, még azok is megérkeztek, akik most csatlakoztak a csapathoz. Érintettük a Markó utcai Mentő Központot, majd mellékutcákon át eljutottunk a Batthyány örökmécsesig. Itt található a kis holdjáró szobor. Ezután a Szabadság térre jutottunk el. A téren több szobor is látható, először az amerikai elnökök mellett haladtunk el, majd a balta miniszobrot kerestük fel. A volt MTV székház elött Muppet Show-s Breki szobrát leltük meg. Elhaladtunk a német megszállás áldozatai emlékmű mellett, majd a Belváros felé fordultunk. Útközben érintettük a Rikkancs szobrot, utána a József nádor tér érintésével mentünk el a Vörösmarty térre. Itt a volt Brit nagykövetség épületén van Mr. Bean Teddy macija. A Szervita téren át, a Pest Megyei Önkormányzat épülete mellett elhaladva értünk a Zsinagóga elé. Herzl Tivadar szobrát találtuk itt meg, a miniszobor egy villanyoszlopon kapott helyet a Dohány utcai zsinagóga közelében. A zsidó származású osztrák-magyar írót, újságírót és politikust biciklijének támaszkodva ábrázolta a művész. Ettől kezdve fogyni kezdett a társaság. Az Akácfa utcába felkerestük Seress Rezső szobrát. A Kispipa étterem falán található a miniszobor. Seress Rezső világhírű zeneszerző műve a Szomorú Vasárnap. A köztudatban az öngyilkosok himnuszaként vált ismertté a dal, mivel sok halálesetnél találták meg a kottát az elhunytaknál, akik saját akaratukból vetettek véget életüknek. A komor dalt sokan feldolgozták világszerte. A zeneszerzőnek a dal nem hozott nagy anyagi sikert, ezért vendéglőkben zongorázott a megélhetésért. Gyakran játszott az Akácfa utcai Kispipában. Ezután rövid pihenőt tartottunk ebédszünetként a Klauzál téri csarnokban.

Az elfogyasztott ebédünk után folytattuk utunkat a New York kávéház felé. Hamar megtaláltuk a következő miniszobrot, a palota kevésbé járt oldalán, az Osvát és Dohány utcák sarkán. Egy kő tűzcsap tetején üldögél a búvár egy kulccsal. A miniszobor története az 1894. október 23-i kávéház megnyitásakor keletkezett történetre utal. Molnár Ferenc, a Pál utcai fiúk írója barátaival a hangulat tetőfokán úgy döntött, hogy a frissen nyitott hely annyira tökéletes, hogy éjjel-nappal fogadnia kell a vendégeket. A kétségkívül éleselméjű meglátást tett követte, ellopták a bejárati ajtó kulcsát, majd a Dunába hajították. Ezután az Almássy téren keresztül, eljutottunk a Magyar Színház elé, ahol a tizennégy karátos autó szobrát lehet megtekinteni. Rejtő Jenőre emlékezünk ezzel a miniszoborral, aki a közelben gyerekeskedett. Következő a Szenes Hanna emlékszoba volt, a róla elnevezett parknál. Szenes Hanna költő, ejtőernyős, háborús hős volt. Azon tizenhét magyar zsidó egyike, akiket a II. világháború során az akkori brit fennhatóság alatt álló Palesztinában az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását. Az akció nem sikerült, Hannát már a határnál elfogták, bebörtönözték, megkínozták, golyó általi halálra ítélték.

Következő miniszobor az Állatorvosi Egyetem mellet a Noé bárkája volt. A bárkába benézve a szivárvány színei tűnnek fel. Ezzel befejeződött a program hivatalos része. A tervezett Városligeti részt az idő múlására való tekintettel kihagytuk. A társaság megmaradt részével folytattuk utunkat a Rózsák tere felé. Az itt lévő templomba sajnos nem sikerült bejutnunk. Itt szétváltunk, a csapat egy része a Keleti pályaudvar felé vette az irányt. A még megmaradt csapat folytatta a városismereti sétát. A Rákóczi úton, az Erzsébet híd irányába érintettük a Párizsi-udvart, mely a felújítása után ismét látogatható. Átmentünk az Erzsébet hídon, az alacsony vízállás miatt láthattuk az előbukkant Ínség-sziklát. A budai oldalra átérve újra megnéztük a Lecsó miniszobrot, melyet már tavasszal is láttunk. A Lánchíd felújítása miatt az alsó rakpart le volt zárva, a gyalogosok vették birtokba a rakpartot. Itt belecsöppentünk egy vívó programba. Már nem voltunk messze az utunk végcéljától, de az itt lévő Főkukac, Rubik kocka miniszobrokat ismételten megtekintettük. A Batthyány térre érkezett vissza a megfogyatkozott csapatunk. Sikeresen zárult a városismereti barangolásunk, melynek során jó pár Kolodko Mihály szobrot sikerült megtalálnunk. Kellemesen elfáradva, viszont nagyon sok új élménnyel gazdagodva indultunk haza. Szalad az idő, szeptember 2-án szakosztályi összejövetelünk lesz Százhalombattán, a Régészeti Parkban, majd indul az őszi túrasorozat. Szeptember 17-én kerül sor az Olár Péter kerékpáros emléktúrára az Etyeki-dombságban.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu