2022 október 22, Késő őszi csavargás - PV I. Pilis, Kesztőlc-Piliscsaba

Elég szépen, 23-en jöttünk össze a mai túrára. A rövid túra kiírása, útvonala változott, a rövidebb útvonalat választók Piliscsaba környékén egy körtúrát jártak be. Személygépkocsikkal, valamint tömegközlekedési eszközökkel közelítettük meg a túra helyszínét. Piliscsabán jött össze a 11 fős rövidtúrás csapat. A hosszabb útvonalat választók 12-en Leányváron találkoztak, majd autóbusszal átutaztak Kesztölcre, a kiindulási pontjukra. Az Esztergomi utcából indultunk el az Országos Kék Túra jelzésén a Kétágú-hegy irányába, egyébként a Piliscsabai Természetjáró Egyesületnek itt, egy villanyoszlopra van kihelyezve a Pilisi Vándorlás pecsétje. Nyugodt, kellemes, túrázásra való időt jeleztek mára. Ez lett a két túra változat:

Útvonal: Kesztölc (196 m, ) – Kétágú-hegy (498 m, , , ) – Fekete-hegy, Sasfészek kh. (572 m, , , ) – Pilis-nyereg (562 m, , ) – Piliscsév, Pincefalu (208 m, ) – Nagy-Kopasz-hegy (185 m, , , , , ) – Piliscsaba vá. (242 m, , , )
Túratáv: 21km
Emelkedő: 750m
Minősítő pontszám: 31,5+15=47 pont

Útvonal: Piliscsaba vá. (242 m, ) – Nagy-Kopasz, Dévényi kilátó (447 m, , , ) – Vörös-hegy (365 m, , , , , ) – Fényesliget (243 m, , ) – Klotildliget (307 m, , (-)) – Piliscsaba vá. (242 m, )
Túratáv: 12km
Emelkedő: 400m
Minősítő pontszám: 18+8=26 pont

910-kor már kifelé gyalogoltunk az Országos Kék Túra útvonalán a faluból. Utunk emelkedni kezdett, a Cseresznyés-hát közelében elhaladtunk a pár éve telepített napkollektorok mellett. A kerítésen belül kecskék legeltek, a tulajdonosoknak megspórolva a fűnyírást. Nem sokkal később a Pálos Gyógynövénykertnél jártunk, ahol rövid időre megálltunk. A Pálos Rend az egyetlen magyar alapítású és ma is létező férfi szerzetesrend, melyet Esztergomi Boldog Özséb alapított a XIII. század közepén. Első templomukat és kolostorukat a közeli Klastrompusztán építették föl. Gazdálkodó szerzetesrend volt, zöldség és gyümölcs termesztése mellett gyógynövényekkel is foglalkoztak. A pálosok emlékére a Kesztölci Borklub (Kesztölci Gasztronómiáért és Borkultúráért Egyesület) 2016-ban alapította a Gyógynövénykertet. Ezután tovább gyalogoltunk felfelé a jelzésünkön. Rövid időn belül elhagytuk a kék jelzést, a zöldön haladtunk a Fehér-szirt és az Öreg-szirt között levő nyereg felé. A nyereg előtti szikláról pompás kilátás adódik a Dorogi-medencére, a Nagy-Getére, a Pilisre, a távoli Budai-hegyekre.

Az ösvény mind meredekebb, köves lett. 1030-kor értünk fel az Öreg-szirtre. Ide jelzetlen ösvény vezet. A kilátás még sokkal szebb, mint a nyeregből! Egy belső, szűk, alig járt csapáson, a gerincen haladva 20 perc alatt el lehet jutni a Kétágú-hegy tisztására, ahol a Pilisi Kilátások pecsétje található. Természetesen innen is szép panorámában gyönyörködhet az erre járó turista! A zöld háromszögjelzés visszavisz a zöld jelzésre, majd jobbra fordulva folytatni lehet az utat a Sasfészek (Fekete-hegyi) kulcsosház felé. A Postás út elérése után, a zöld keresztjelzés visz el a kulcsosházig. 1130-ig mindenki ideért. Az ebédidőt itt tartottuk meg. Sajnos, mivel eléggé párás volt a levegő, alig vehettük ki az Esztergomi Bazilikát és a Duna szalagját a távolban. Maga a kulcsosház ház 1933-ban épült. A József Attila-díjas költőnk, Berda József tiszteletére – akinek ez volt az egyik kedvenc kirándulóhelye – Berda József Kulcsosháznak is nevezik. A Sasfészek elnevezést minden bizonnyal a háborítatlan környezetnek, valamint a teraszáról nyíló lenyűgöző panorámának köszönheti. A II. világháborút követően az alaposan megrongálódott épületet helyre kellett állítani, ekkor az építők lovas kocsival, illetve sokszor háton vitték fel a szükséges építőanyagokat. A férőhelyek száma 12 fő. Jól felszerelt a konyhája, van vizesblokkja is. Fűteni cserépkályhával lehet. Az elektromos áramot napkollektorok, illetve egy aggregátor biztosítja. A Pilisi Parkerdő 2013-ban újította fel a házat úgy, hogy felszereltségét, kényelmi fokozatát a lehetőségekhez képest a mai igényekhez igazítsák, de a ház megőrizze eredeti, bakancsos menedékház jellegét.

A pihenőt követően felszedelőzködtünk, majd elindultunk lefelé. A zöld négyzetjelzést követően, majd a zöld jelzésen jutottunk le a Pilis-nyeregbe. A II. világháború idején intenzív harcok zajlottak a közelben, és itt 16 ukrán katona vesztette életét. Emlékükre 1953-ban hősi emlékművet emeltek, ahová minden évben zarándoklatot, emléktúrát vezetett az akkori Természetbarát Szövetség. A rendszerváltás idején az emlékművet lerombolták, majd ennek helyén 2009-ben épült meg a II. világháborús obeliszk, mely már a háború minden áldozatának állít emléket. A nyeregben pihenőhely található esőbeállóval asztalokkal és padokkal. A többség 1230 körül innen már tovább gyalogolt Pincefalu felé a piros jelzésen. Páran kis kitérővel felmentek megnézni a Leány, illetve a Legény barlangokat. A két látványos bejárat sokáig különálló barlangot rejtett. A több évtizede tartó kutatásoknak köszönhetően ma már ugyanahhoz a rendszerhez tartoznak, mely jelenleg hazánk 3. leghosszabb barlangjaként ismert. Az összességében 15 kilométeres hosszúságot is meghaladó rendszer kutatása jelenleg is aktívan folyik, így nem kizárt, hogy újabb járatok megtalálásával ismert hossza még tovább nőhet a jövőben! A barlangrendszer lezárásra került természetesen, csak engedéllyel látogathatóak. Viszont a bejárati csarnokok megtekinthetők, ezek is látványosak!

1400 óra körül voltunk Pincefalunál, ahol ismét egy PITE bélyegző található az ismertető táblán. Piliscsévbe 25 perc alatt leértünk a bélyegzőhelytől. A település szélén áttértünk az OKT útvonalára. Kereszteztük a falut, majd homokos úton elindultunk felfelé a Nagy-Kopasz irányába. A település központjában, a játszótér mellett világháborús temető látható, elég sok sírral. A homokos területen komoly fenyő telepítések történtek. Kb.1550 körül ért fel az utolsó emberünk a Nagy-Kopasz oldalába. Mint utólag kiderült, senki sem ment fel a Dévényi kilátóba. Igaz, itt már többször is jártunk. Ami kép látható a beszámolóban, azt a rövidtúrásaink készítették. 1620-ra mindenki befutott Piliscsaba vasútállomásra. Sőt, a korábban jövők már hazafelé tartottak! Végül is jó időnk volt, kellemesen túrázhattunk. Aki gyűjti a pecséteket, a mai útvonallal jól járt. 8 db bélyegzőt lehetett begyűjteni a PITE-sek jelvényszerző kiírásaihoz! A következő túránk is a Pilisbe fog vezetni, A környéken fogunk túrázni, ismételten lehet gyűjteni a PITE pecséteket!




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Muskovics András (MA), Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu