2006 október 14, Ősz búcsúztató - Bakony

2006. október 14-én a Bakonyba vezetett a Dunai Finomító Természetbarát Szakosztályának a túrája. 49 fő vett részt a túrán, amely létszám idén csúcsnak tekinthető.

Útvonal:
Gézaháza th. () - Kő-árok () - Cseszneki vár () - Kőmosó árok () - Felső kőhegy () - Ördög-árok () - Dudar, volt v.m. ()

Túratáv: 19km
Emelkedő: 300m

Fél kilenckor megkezdhettük a túrát Gézaházáról. Szép őszi idő mutatkozott mára. A turistaházról már csak múlt időben lehet beszélni. Kapuján tábla, magánterület, kutyával védett. Ezt a turistaházat is elérte a végzete, úgy tűnik, privatizálták. Balról megkerülve, rétet keresztezve értünk le a Kő-árokba. Hangulatos kis szurdok, víz csak olvadáskor vagy nagy esőzéskor folyhat benne. Elég nehéz jó felvételeket készíteni ezekben a szurdok völgyekben a fényviszonyok miatt. Persze azért kísérletet lehet tenni, a csatolt fényképek megmutatják az eredményt. Az árok vége felé jobb kézről hatalmas mészkősziklák koronázzák a látványt. Egy-két kisebb kőodút is fel lehet keresni a szikláknál. Az árok megszelídül, hatalmas bükkösön keresztül hagyjuk el, nemsokára Cseszneki bekötőútnál találjuk magunkat. Összevárjuk a társaságot, együtt megyünk fel a várhoz. Aki még nem látta a felújítás óta, meglátogatta a belső részt. Igaz, hogy több mint egy évtizedig piszmogtak a felújítással, állagmegóvással, de az egyik legszebb várrumunk lett Csesznek vára. Az is tény hogy nagyon szép a fekvése, na meg könnyen megközelíthető. A csapat nagyobbik felé elindult a betervezett második árok bejárására.

A Cseszneki vár alatt található meg a rövid, de igen látványos Kőmosó-árok. A jelzés ugyan az árok felett vezet, de az árok belsejében is lehet közlekedni, mivel mostanában nem sok eső esett. Nagyon gyengén csordogált a víz, a középső részén levő vízesés így alig 'működött'. Pár száz méter után, jobb kézre egy kis barlang is megtekinthető. Inkább odú mint barlang, a nyílása a sziklafalban 15m-re van az árok aljától. A barlang megtekintése után a jelzés visszavezetett a várhoz. Félórás pihenőt tartottunk itt, egy kulturált kis vendéglő teraszán. Négyen úgy döntöttek, hogy nekik már megvolt a mai napi km adag, úgyhogy ők busszal átmentek Dudarra. A többiek folytatták a túrát, irány az Ördög-árok!

Az útról visszatekintve a mészkőszirtre épített vár mondott búcsút a csapatunknak. Ezután jelzésünk több kilométeren keresztül erdőben vezetett. És ez tényleg erdő volt, 60, 80 éves bükkfák alatt meneteltünk. Több árkot is kereszteztünk, mielőtt elértük volna az Ördög-árok alsó bejáratát. Az Ördög-árok nem okozott csalódást, Bakony egyik legszebb szurdokát ismerhettük meg ez alkalommal. Hatalmas, asztalnyi méretű mészkősziklák a szurdok aljában, valóban mintha egy ördög dobálta volna szanaszéjjel a köveket, sziklákat. Oldalt látványos sziklafalak kísérik végig az utunkat. Kb. 2km hosszú ez a szakasz. Most nem volt semmi víz az árokban, habár a felső szakasz eléggé tócsás volt. Valószínűleg a kövek közötti réseken a sziklák repedéseiben csörgedez lefelé a patak. Pár helyen a sziklákban jobb és bal oldalt egyaránt kisebb barlangokat, odúkat, repedéseket is fel lehet fedezni. Az árok közepe táján összevárta magát a csapat egy negyedórás pihenő keretében. A felső szakaszon még létra is volt, segítendő a sziklákon való feljutást. Minden turistának nyugodt szívvel a figyelmébe ajánlom az Ördög-árok felkeresését! Az árok után fiatal erdőn keresztül vitt az utunk, majd szántóföld mellett értünk be Dudar új település részébe. A busz a régi vasúti megállóhely közelében várt bennünket. Mivel még három óra sem volt, egy kis pihenő után úgy döntöttünk, hogy átbuszozunk Bakonynánára a szomszéd faluba. A túrakiírástól eltekintve felkerestük a Gaja patak egyik legszebb részét, a Római fürdőt. Egyébként az Országos Kék Túrának ez is része.

10 percen belül ki is szálltunk a buszunkból. Mindenki eljött a 3km-es sétára, hogy megtekintse a nevezetes szurdokot. Az induláskor meglepetés ért bennünket, a Gaja patak mentén is parcelláznak már, lassan alig lehet majd közlekedni a parton. Egy ház kikerülése után a patak partján vezetett a jelzésünk, alattunk vagy 20m-re csörgedezett a patak. Látványos rész ez is, persze aki már volt a Római fürdőnél, az tudja, az az igazi látványosság! A Római fürdő előtt vagy 100m-el kulturált pihenőhely került kialakításra. Most is használatban volt, páran szalonnát sütöttek a tűzrakó helyen. Ennek illatát már jóval messzebbről érezni lehetett! Több mint negyed órát töltöttünk el a Római fürdőnél. Tulajdonképpen a Gaja patak mintegy 30m-es szurdokát nevezik így. A patakot körülvevő sziklák tényleg monumentálisak, az ember nehezen tudja elképzelni, hogy egy ilyen kis patak hogyan képes a medrét kialakítani a kemény mészkőben. Aki a kicsiny vízesést alulról is látni akarta, a sziklamászó tudománya segítségével megtehette. Visszafelé ugyanazon az útvonalon tértünk vissza a várakozó buszunkhoz. A mai túránkon nem volt sok szint, de annál több volt a látnivaló, amint a feltett képek is mutatják! A következő túránk a Velencei hegységbe fog vezetni novemberben.



Ugrás az elsőre

(A fényképeket Muskovics András készítette)

(Megjegyzés: Más képekkel, ugyanezzel a szöveggel a Pest Megyei Természetbarát Szövetség honlapján is találkozhattok.)

Muskovics András
szakosztályvezető

© 2006-2024 természetbarátok.hu