2010 szeptember 11, Dunántúli dombokon - Zalai-dombság

Ezen a túrán, a létszámot tekintve majdnem megdöntöttük a negatív rekordunkat. 35 jelentkezőből 24-en jöttek el szétnézni a Zalai-dombságba, 11-en meghátráltak az időjárás előrejelzést meglátva, meghallva. Kivételesen bejött az OMSZ előrejelzése, majdnem egész nap szitált, esett az eső. Igaz, nem olyan mértékben, mint Százhalombatta környékén, vagy az Alföldön. Előző napok is már bőven csapadékosak voltak, így sárdagasztásra is felkészültek a résztvevők. Százhalombattai szokásos indulás után Érd, Tárnok érintésével felmentünk az M7-es autópályára. Zalakaroson felvettük Zoliékat, akik Harkányból hazafelé menet csatlakoztak hozzánk. Két túra útvonalból lehetett választani, az alábbiak szerint:

Útvonal: Újudvar (150m, ) - TV Közvetítő Állomás (305m, ) - Nagybakónak (180m, ) - Rockenbauer Pál kopjafája (210m, ) - Gesztenyeház (20, ) - Zalaújlak (230m, ) - Zalakaros (140m, )
Túratáv: 21km
Emelkedő: 470m


Alternatív útvonal: Nagybakónak (180m, ) - Rockenbauer Pál kopjafája (210m, ) - Gesztenyeház (290, ) - Zalaújlak (230m, , )
Túratáv: 10km
Emelkedő: 220m

A nagykanizsai TESCO-nál megálltunk tíz percre, majd Újudvaron a hosszú túrások kiszálltak az autóbuszból. A rövidtúrások átmentek Nagybakónakra, Õk itt kezdték el a gyaloglást. 15-en vágtunk neki a 21km-es távnak. A piros jelzésen felkapaszkodtunk a falu fölé, itt láttuk az első Krisztus keresztet, majd 90°-os bal fordulót vettünk, aszfaltúton értünk be az üdülőházak közé. Takaros kis porták voltak, gyümölcsösök, szőlőültetvényekkel körbevéve. Sok szelídgesztenye is volt, ez is mutatta, hogy Zalában járunk. Kár, hogy a termése még nem érett be, pedig a fák roskadoztak a sok gubacstól. Rövid távolságon belül három kereszt is volt ezen a szakaszon! Szépen fel voltak újítva, mindegyiknél virág is volt. Mindegyik kereszt másképp nézett ki. Hihetetlen, hogy mennyi variációban tudták megörökíteni az ismeretlen alkotók Krisztust a kereszten! Jól jelzett az útvonal, de a TV Közvetítő Állomás tornya is jelezte az irányt. Szitált az eső, elő kellett venni az esőköpenyeinket. A hőmérséklet kellemes volt, nem fáztunk. Az időjárás miatt normális fotókat nem tudtunk készíteni, féltettük gépeinket az elázástól. Jobbára csak a dokumentálás kedvéért exponáltunk pár kockát.

Elérve a TV Közvetítő Állomáshoz, jobb 90°-os kanyar következett. Az aszfaltos út mellett levő keresztnél bevártuk a lemaradtakat. Itt váltottunk jelzést, rámentünk a Dél-Dunántúli kék jelzésre. Egy darabig a zöld jelzéssel együtt haladtunk, majd lementünk az Eszperantó forrásokhoz. Három völgyfő találkozik itt, négy forrás működött jelenleg, melyből három kiépített. A források egy kicsiny tavacskát táplálnak, asztalok padok vannak elhelyezve, igazán kellemes a környék. Hátha még szép időnk lett volna! (Utólag az interneten láttam, milyen látványos a közelben levő Kőszikla-szurdok. A kék háromszögjelzés vezet át a homokkőben kialakult szurdokban. Kár volt kihagynunk.) 1km megtétele után Nagybakónak házai között gyalogoltunk. Bal 90°-os kanyar után egy lovas tanya mellett haladtunk el, majd egy hosszú rét következett, mely tiszta lila volt a virágzó őszi kikericstől.

A rét vége felé utat tévesztettünk, egy fán fordított irányt mutatott a jelzés. Valószínűleg régen a patak jobb oldalán mehetett a kék jelzés, erre utalt két lefestett jel. Későn vettük észre a tévedésünket, egy erdei sáros úton felgyalogoltunk egy hegyhátra. Sokkal okosabbak nem lettünk, de nagyjából beazonosítottuk helyzetünket. A kérdés az volt, hogy a piros háromszögjelzést, vagy a kék jelzést találjuk meg. Mi a kéket választottuk. Átvágtunk a gazos kukoricáson, majd egy földúton, idős erdőben 1km után megtaláltuk az elveszett kék jelzésünket. Itt kell megemlíteni, hogy az általunk használt Dél-Zala M1:60000-es térkép igen pontatlan, nagyvonalú. A földutak, a vadlesek rájelölése teljesen esetlegesen történt a térkép megszerkesztésekor! Ettől kezdve a jelzésekkel nem volt gondunk. Szép bükkösben lementünk egy völgybe, itt pár tő cikláment is láttunk, majd felkapaszkodtunk egy ösvényen az Öröm-hegyi vadászházhoz. Rengeteg vad van a körzetben, ösvényünket sűrűn keresztezték a vadcsapások. A vadászház után pillanatok alatt a Rockenbauer Pál kopjafájánál találtuk magunkat. Negyedóra erejéig megpihentünk. Itt látható egy szép Krisztus kereszt, meg egy mini kápolna, Szent Kristófnak ajánlva. Páran elmentek pecsétet beszerezni, a Postás kulcsosházhoz.

Utunk nagyobbik felét megtettük, de most következett a nehezebbje. Az eső is komolyabban rákezdett, a földút, melyen vezetett a kék jelzésünk, teljesen átázott, rengeteg pocsolya is volt, melyeket nehéz volt kikerülni. Azzal vigasztaltuk egymást, aki ma nem fog hanyatt esni, az télen nyugodtan kimehet a jégre, a hóra. A Gesztenyeháznál becsatlakozott a kék keresztjelzés, ezen az úton jöttek fel a rövidtúrásaink délelőtt Nagybakónakból. Zalaújlak felett ismét láthattunk két Krisztus keresztet. Itt nyílt területen haladtunk, egy nagy napraforgó tábla mellett. Elértük a szépen kialakított Zalakarosi Parkerdőt. Sok helyre asztalokat, padokat telepítettek, egy bemutató tanösvény is kialakításra került. Itt sok virágzó cikláment láthattunk. Közvetlenül Zalakaros előtt a sípályához vezető aszfaltútra értünk le. Némelyikünk az aszfaltot választotta, a többség maradt a kéken, még egy kapaszkodó árán jutott el a Termálfürdő bejáratához. Nagyon tetszetős kinézetű Zalakaros, szépen kicsinosították, szép a parkja. A parkolóban várakozott ránk az autóbusz, a rövidtúrásainkkal. Majd háromnegyed órát vártunk az utolsó befutóra, mire elindulhattunk hazafelé.

Az M7-es autópályán hazafelé több zivatar frontba is belefutottunk, még ez hiányzott volna nekünk túra közben! A nagy esőt megúsztuk, de így is kiérdemelte a mai túra a túlélő jelzőt. Fázni nem fáztunk, a hőmérséklet 22°C körül volt, csak a sárdagasztás maradt volna el! Rengeteg őzláb gombát találtunk az erdőben, több szatyornyi került haza csemegeként. Este nyolc órára mindenki hazakerült. Remélhetőleg az októberi Börzsöny túránk kellemesebb időjárási viszonyok mellett fog lebonyolódni, és jóval többen fognak jelentkezni, és főleg eljönni Drégely környékére.



Ugrás az elsőre

(A csatolt fényképeket Muskovics András (MA) és Kutasi Zsuzsa (KZs) készítette)

Muskovics András
szakosztályvezető

© 2006-2024 természetbarátok.hu