2011 április 2, Kerékpártúra - Csepel-sziget

Elérkezett az idei év elsõ kerékpáros programja. Az idõjárásra nem lehetett panasz, pedig elég nehezen jött meg a tavasz, de erre a hétvégére ízig-vérig kellemes tavaszi idõ köszöntött ránk. Ideális kerekezõ idõnk volt! Persze, ennek ellenére is volt néhány lemondás az utolsó pillanatban. A százhalombattai kompnál tízen gyûltünk össze. További 2 fõ csatlakozott a társaságunkhoz Szigetújfaluban, Õk az ercsi komppal keltek át a Csepel-szigetre.

Útvonal: Százhalombatta - Tököl - Szigetújfalu - Ráckeve -Szigetújfalu - Tököl - Százhalombatta
Túratáv: 60km
Emelkedõ: 50m

A 9 órás komppal keltünk át a Dunán. Tökölön kezdtük el a túrát. Mivel elég száraznak tûnt a földút, az ártér felé vettük az irányt Szigetújfalu felé. Elég jó minõségû volt a földút, bár néha kissé rázott. Itt viszont nem zavart minket a gépkocsiforgalom. Akármerre tekintgettünk, emberek dolgoztak a földeken. Ez a látvány fogadott minket, akármerre is kerekeztünk a nap folyamán. A földutat elhagyva, jó minõségû szilárd útra tértünk át, a Vízmûvek kútjaival párhuzamosan haladtunk déli irányba. A Dunai Finomító csõvezetéke mentén tértünk vissza a mûútra, mely a gáton haladt tovább. Ezen az úton jutottunk el Szigetújfalu központjába.

Az elsõ pihenõnket itt, Szigetújfaluban tartottuk, az I. világháborús hõsi emlékmû melletti parkban. Itt csatlakoztak hozzánk az Ercsibõl jövõk. Teljes lett a csapatunk. Aki nem hozott magával élelmet, a szomszédban lévõ pékségben friss pékárut vásárolhatott. Pihenõ után folytattuk az utunkat. Szigetújfalu után, szántóföldek mellett kerekeztünk. Egy gazdaságban, kis fekete vietnámi malacokat figyelhettünk meg. Közeledtünkre, a biztonság kedvéért háttérbe húzódtak. Majd lovardák, és lakóházak mellett értük el Ráckeve határát.

A HÉV vasúti keresztezõdésén áthaladva, a nemrég épített Termálfürdõ felé vettük az irányt. Rövid idõre megálltunk a Savoyai-kastélynál, majd érintettük az Árpád emlékmûvet, a szerb ortodox Boldogasszony templomot is. Az Árpád hídnál értünk le a Duna-partra. Itt egy hosszabb pihenõt tartottunk. Mindenki a kedve, és az érdeklõdésének megfelelõen töltötte el az pihenõidejét. A többség a híd lábától induló piacot választotta, lángos vételének reményében. A tavalyi évben láttuk elõször akkor már szerkezetében elkészült hajómalmot. Azóta teljesen elkészült a rekonstruált hajómalom, fogadja a látogatókat. A héten egyszer már õrölnek is. A pihenõ után Ráckeve hangulatos utcáival búcsúzott el tõlünk.

A várost elhagyva, letértünk az autóútról, az üdülõsoron, a Dunna-part mentén haladtunk Szigetszentmárton felé. A faluban, egy cukrászdánál álltunk meg. A jól megérdemelt fagylaltozás igazán jól esett. Itt kettévált a csapat, az Ercsibõl jövõk elbúcsúztak tõlünk. A társaság nagyobbik része Szigetcsép felé vettek az irányt, majd áttekertünk Tökölre. Mivel még bõven volt idõnk a komp indulásáig, megtekintettük a római katolikus templomot. A menetrendszerinti kompot, a kikötõ büféjében várta be a csapat.

Idén sem volt vállalkozó a hosszabb túra megtételére, de így is szép eredmény volt a megtett 52km, amit letekertünk. A többség most vette csak elõ kerékpárját a téli pihenõ után. Szerencsénk volt az idõjárással, egész nap hétágra sütött a nap. Idén tudtunk elõször élni azzal a lehetõséggel, hogy szakosztályi pecséttel hitelesített névsor esetén 50%-os kedvezményt kaptunk az átkelésnél! Erre máskor is figyelnünk kell! A következõ kerékpáros kirándulás már nyár elején, május 28-án lesz. Ekkor Budakeszi felé vesszük majd az irányt.

A résztvevõk: Lázár József, Orosz József, Oroszné Virág Mónika, Gyõri Endre, Gyõri Endréné, Kapuvári Mihály, Petró Magdi, Muskovicsné Fenyvesi Éva, Muskovics Éva, Baki Sándor, Baki Sándorné, Szabó Zsolt



Ugrás az elsõre

(A csatolt fényképeket Szabó Zsolt készítette)

Szabó Zsolt
túravezetõ

© 2006-2024 természetbarátok.hu