2013 február 18, Szakosztály évzáró/évnyitó - Százhalombatta

Az elmúlt év értékelésére, az idei évre tervezett programok megbeszélésére, egyeztetésére a Százhalombatta Óváros Közösségi Házában jöttünk össze a hétfői napon. Szép számmal jöttek el a turistatársak, 55-en voltunk a majdnem szűknek bizonyuló teremben. Meglátogatta rendezvényünket férje kíséretében Zsembáné Trencsényi Zsuzsa a Pest Megyei Természetbarát Szövetség Elnöke is. Mindenkinek elege van már a hosszú télből, szeretne egy jót kirándulni a tavaszi napsütésben. De hát ennek is el fog jönni az ideje.

Lassan törzshelyünk lesz az Óvárosi Közösségi Ház, szeretettel fogadnak minket minden alkalommal. Olyan jó a respektünk, hogy még bérleti díjat sem kellett fizetnünk. Ehhez persze kellett a Kapuvári házaspár segítsége is. A korábban érkezők kenyereket szeltek, elkészítették a lila hagymás zsíros kenyereket, megterítették az asztalokat. Nagyon sokan hoztak süteményt, innivalót, roskadoztak az asztalok a sok finomságtól. A vetítőberendezést is üzembe helyeztük, a tavalyi év túráiról készült képeket lehetett nézegetni. Persze most nem a képek voltak fontosak, hanem a kölcsönös üdvözlések, a beszélgetések a hosszú hetek óta nem látott turistatársakkal. A túrázás mellett ez is fontos része a szakosztályi életnek.

Miután leültünk az asztalokhoz, eszegettük a zsíros kenyereket, a süteményeket, a szakosztályvezető megkezdte szokásos évi beszámolóját. Rövid visszatekintés után a múlt évi jutalomtúráról beszélt részletesebben, mivel ez évben is a Nyugati-Tátra került kiválasztásra. A chata Baranec tulajdonosai szeretettel várnak minket vissza, előzetesen már megtörtént a faházak lefoglalása. Ideális helyen van, kevés busz kilométerrel könnyen megközelíthetőek a túrák indulási és végpontjai. Az Alacsony-Tátra is közel van, nem lesz nehéz feladat a részletes túrák megtervezése. Ezután ismertette a szakosztály pénzügyi helyzetét. Köszönhetően a megszerzett támogatásoknak, mely kb. 430 eFt volt 2012-ben, na meg a túrákon való növekvő részvételnek, tekintélyes összeggel kezdhetjük meg a 2013-as évet. Ebben a helyzetben nem kell emelni a tagdíjat, a buszozás költségeit. Természetesen a 2013 évi túraterv már elkészült, a honlapon is megtekinthető.

Nem maradt ki az egyéni teljesítményértékelés sem. A szakosztályi túrákon jóval több kilométert és szintet lehetett teljesíteni, mint a megelőző években. Ez nem csak az egyéni teljesítményekben látszódik, hanem az átlagteljesítményben is. A szakosztályi túrákon 144 fő vett részt, az érvényesített tagok száma 100 fő volt. Az átlag km 97,7, a szint 3347,6 m volt. A legjobbak az alábbiak szerint teljesítettek:

név táv (km) szint (m)
Muskovics András 462 16880
Muskovicsné Fenyvesi Éva 444 15680
Kérdy Zoltánné 435 15680
Kovács István (Kovi) 422 14970
Lázár József 359 14050
Kutasi Zsuzsa 346 13050
Győri Erzsébet 344 14110
Gajdó Jánosné 338 10340
Gyenesné Kajtor Éva 327 10590
Szabó Zsolt 315 13130

A szakosztályvezető emléklappal, csokival gratulált a fenti eredmények elérőinek, ez évre is hasonló eredményeket kívánt a turistatársaknak.

A következő részben beszámolt a természetbarát minősítések állásáról. A tavaly elkezdődött dokumentálás, a minősítésekért járó jelvények lelkessé tették a társaságot. A 2005-2012 közötti eredmények egyéni túranaplóban történő vezetése folytán jelenleg a szakosztályból 67 főnek van valamilyen minősítési fokozata! Ez nagyon szép eredmény! Összesen 189 jelvénnyel rendelkezünk, az alábbi megoszlásban:

  • Bronzjelvényes természetjáró: 123 db
  • Ezüstjelvényes természetjáró: 50 db
  • Aranyjelvényes természetjáró: 8 db
  • Érdemes természetjáró: 5 db
  • Kiváló természetjáró: 1 db

2012-ben folytatódott a pontgyűjtögetés. 26 minősítést sikerült elérni, az alábbiak szerint:

Ezüst Bronz
1. Buzánszky Éva 1. Simonné Kokits Márta
2. Geréd Gyárfásné 2. Gajdó Judit Petra
3. Gyenesné Kajtor Éva 3. Mocsai Barbara
4. József László 4. Ruff József
5. Kalauz Imre 5. Cservák Erzsébet
6. Győri Erzsébet 6. Dulai Levente
7. Lázár József 7. Ferenczi Nikoletta
8. Orosz József 8. Győri Endre
  9. Győri Endréné
  10. Kapuvári Mihály
  11. Kovács István
  12. Kovácsné Antunovics Ildikó
  13. Major Lajos
  14. Majorné Ferenczi Irén
  15. Sokorai Lászlóné
  16. Somodiné Szabó Csilla
  17. Tercsi Judit
  18. Zsadányi Zsolt

Magasabb fokozat nem volt, mivel elég sokan gyűjtögetnek az arany illetve az érdemes fokozat megszerzésére. Remélhetőleg a következő évzárón ilyen teljesítésekről is beszámolhatok.

A Pest Megye Turistája piros útvonalát 3 éven keresztül jártuk. Nem sok hiányzik a tejesítéséhez több turistatársunknak. Ketten a csapatból viszont már bejárták a teljes útvonalat, megkapták a megérdemelt kitűzőjüket.

PMP Megszerzés időpontja:
1. Kovács István 2012.11.08.
2. Gyenes István 2013.01.24.

Zsembáné Trencsényi Zsuzsa, a PTSZ elnöknője gratulált a szakosztály tagjainak az elért eredményekért majd röviden ismertette a megyei szövetség helyzetét, kapcsolatát a Magyar Természetjáró Szövetséggel. A Civil Törvény tavalyi hatálybalépése miatt átalakulások várhatók a szövetségek, szakosztályok kapcsolatában. Beszámolt a PTSZ kezelésében levő turistautak mennyiségéről, azok állapotáról. Lehetőség van idén a túravezetői tanfolyam teljesítésére, a PTSZ költségén.

Ez idő alatt folyamatosan eszegetett, iszogatott a társaság, fél szemmel a vetítő vásznon pergő régi túrákat figyelte. Feladatot is kaptak a résztvevők, 54 képet kellett felismerniük, mikor, melyik túrán készültek a fotók. A 20 kép felismerése már jó eredménynek számított, sport szelettel lett megjutalmazva. Georgiades Éva túratársunk szorgosan gyűjtögette a tagdíjakat, több mint 50-en rendezték az anyagiakat.

Sajnos időközben a szomszédos nagy teremben beindult a zumba nevezetű mostani őrület. A zene eléggé hangos volt, hiába zártuk be az ajtókat. Fél nyolc körül elkezdtünk takarítani, összeszedtük a holmijainkat. Reméljük, idén is meg tudjuk ismételni a tavalyi kiváló eredményünket, kegyes lesz hozzánk a Nyugati-Tátra, szép túrákon fogunk részt venni. Befejezésképpen mindenkinek szép, kellemes túrákat kívánt a szakosztályvezető, megígérte, ezen a héten kiküldi, illetve a honlapunkra felteszi a márciusi bemelegítő Budaörs környéki túra kiírását.



Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Muskovics András felvételeiből kerültek kiválasztásra)

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu