2018 szeptember 8, Megyei Természetbarát Találkozó - Farmos

A 67 éve alapított Pest Megyei Természetbarát Szövetség találkozóra invitálta a szövetség tagszervezeteit szeptember 8-ra, Farmosra. A szakosztályunkat 15-en képviseltük a találkozón. Két napja jöttünk haza Bakonybélből a négynapos KDP túránkról, már ismét úton voltunk. Kissé sűrű a programunk! A találkozót Bognár Márta, Kovács Hédi és Lipák István szervezte. Tápiószelei turisták voltak a házigazdák, Lipák István vezetésével. Az ebédet is Ők készítették el a 100 fő körüli társaságnak.

Autóbusszal mentünk le a találkozó színhelyére. Nyolc órakor indult el a buszunk Százhalombattáról, az Ebatta elől. Tárnok, Érd érintésével gyűjtöttük össze a kis csapatunkat. A 10 órára megbeszélt találkozó előtt negyedórával már a helyszínen voltunk. A Vízparti Élet Háza előtt gyülekeztünk. Sokan a 815-kor, a Bp. Keletiből induló vonattal jöttek el Farmosra. A Vízparti Élet Háza tulajdonképpen egy Oktatási Központ. Ezt 2006-ban hozta létre a Tápió Közalapítvány abból a célból, hogy a térség természeti értékeit, élőhelyeit, jellegzetes élőlényeit egy helyen mutassa be az érdeklődőknek. A Matolcsy kúriából felújított ház kiválóan alkalmas iskolai természetismereti kirándulások megszervezésére. A vendégfogadó előtérben a Tápió-vidék vízrajzi térképe és egy információs pult fogad bennünket, ahol megtalálhatók a térségről eddig megjelent kiadványok, turisztikai prospektusok. A ház nagytermében lévő állandó kiállítás a Tápió-vidék élőhelyeit mutatja be egy óriási terepasztal mentén berendezett dioráma sorozatban. Öt hatalmas akváriumban az egyes élőhelyekre jellemző vízi állatok és a hazánkba behurcolt halfajok élőben is megtekinthetők. Egy másik szobában a látogatók megismerkedhetnek a tiszta vizet veszélyeztető tényezőkkel, a szennyvízkezelés módszereivel, valamint nyomon követhetjük a szennyvíz útját a fürdőszobától az emésztőig, illetve a szennyvíztisztítóig. A kis előadóteremben időszakos természetfotó kiállítások tekinthetők meg, valamint lehetőség van diaképes előadások, környezeti nevelési foglalkozások tartására, a terepi kirándulások során begyűjtött anyagok vizsgálatára, és egyéb csoportos foglalkozások megrendezésére.

Csúszott a kezdés, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa vagy félórát késett, máshol is szerepelnie kellett. Ismertette a Tápió-Hajta Tájvédelmi Körzet faunájának, félórájának az érdekességeit, látnivalóit. Farmos környéke rendkívül gazdag természeti értékekben, a legkülönbözőbb élőhelyek is megtalálhatóak itt a mocsaraktól a löszgyepeken át a szikes pusztákig. A kirándulni vágyóknak egy 8 km-es túraútvonalat alakítottak ki, mely érinti a Hajta-patakot, a Nagy-nádast, a Sóvirág, a Kékbegy, illetve a Göbölyjáráson található Nőszirom tanösvény láprétjét is. A térség első tanösvénye a Sóvirág, melyet a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság hozott létre a híres farmosi szikesek bemutatására. A tanösvény a Rákóczi útról nyílik egy hatalmas fűzfa tövében, majd egy sétaúton visz be a vakszikes foltokig. Az itt található információs táblák a szikesek jellegzetes növény- és állatvilágának képviselőit és a szikes formaképződményeket (szikfok, vakszik, szikpadka, szikhát) mutatja be egy kb. 500 m-es körséta során. A Kékbegy tanösvény a farmosi Nagy-nádas élővilágát mutatja be a nád sűrűjébe hatolva. Az oszlopokon álló, 200 méter hosszú pallósoron igazi kaland végigsétálni, miközben bepillantást nyerünk a nádas belső életébe. Az ösvényen három információs tábla mutatja be a nádas élővilágát, valamint megismertet minket a mocsár és a Hajta-patak történetével is. Az egykori gátőrház udvarán működik a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság madárvártája, mely a fészkelő és átvonuló madárállományról gyűjt adatokat május, augusztus, szeptember hónapokban.

A Vízparti Élet Házában történt ismertetés után, a DINPI-s munkatárs vezetésével bejártuk a két említett tanösvény egy részét. Virágzott a sziki őszirózsa, az egyik bucka alatt vöröshasú unkát is találtunk. Közülünk egy bátor önkéntes a kezébe vette, hátára fordította, hogy lássuk a narancssárga színű foltjait a hasán. A Kékbegy tanösvényen most csend volt, a madárhálók üzemen kívülre voltak elhelyezve. A mintegy 4 km-es séta után, országúton értük el Göbölyjárást, ahol további programokkal vártak Bennünket. Az első programpont az ebéd volt. A Tápiószeleiek igen finom gulyást készítettek. Zökkenőmentesen, gyorsan kiszolgálták a megéhezett turistákat. Az ebéd után exotikus állatok bemutatására került sor. Egy mexikói gőtével kezdődött a bemutató, majd két pitonnal, teknősbékával, varánusszal folytatódott. Befejezésül egy megtermett papagáj bemutatására került sor. Ehhez a produkcióhoz be kellett csukni az ajtókat, ablakokat. A tulajdonosa szerint szeret önállóskodni a madara. Ízes magyarsággal adott elő a közép-amerikai származású fiatalember. Nagyon elhúzódott a mai program, szedelőzködnünk kellett, mivel a busznak 1730-ra vissza kellett érnie Százhalombattára. Mások is elindultak hazafelé, Pedig Lipák Pista barátunk játékkal is készült a találkozóra! Legközelebb majd részt veszünk a játékokban is! Legközelebb, szeptember 15-én túrázni megyünk, folytatjuk a Közép-Dunántúli Túra sorozatunkat a Bakonyban.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Muskovics András (MA), Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu