2018 szeptember 22, Olár Péter kerékpáros emléktúra - Etyeki-dombság

Itt van az ősz, itt van újra. Ez letagadhatatlan, pénteken még 25°C felett volt a hőmérséklet, szombatra már lecsökkent 15°C-ra. Még ennek is örültünk, csak sajnos ehhez párosult az élénk szél, továbbá esővel is riogattak, ami nem hiányzott volna. Szóval ilyen előzmények után érkezett meg a szombat reggeli indulás az Etyeki Olár Péter kerékpáros emléktúrára. Elfáradhatott a társaság, vagy túl sok programunk volt mostanában, meglepően kevesen érdeklődtek a túra iránt. A jelentkezők többsége lemondta a túrát szombat reggel. Bár ezen nagyon nem csodálkozom, senki sem szeret széllel szemben kerékpározni. Ez az útvonal került kiírásra:

Útvonal: Százhalombatta - Martonvásár - Tordas - Gyúró - Etyek - Biatorbágy - Sóskút - Érd - Százhalombatta
Túratáv: 75 km (ebből 15 km földút)
Emelkedő: 450 m
Minősítő pontszám: 25+15+9=49 pont

Az indulás nyolc órára volt megbeszélve az E-Batta kultúrkocsma előtt. Kíváncsian vártam, hányan fogunk összejönni. Megérkezésemkor már két hölgy várt rám. Még vártunk néhány percet, hátha valaki akar még csatlakozni hozzánk. Mivel senki sem jött, elindultunk. Úgy volt, hogy a vasútállomáson lesz még egy csatlakozó, de nem érkezett meg, így hárman folytattuk az utunkat. A 6-os utat elérve Simon-puszta felé vettük az utunkat. Itt kevésbé járt földúton kellett haladnunk a térdig érő fűben. Simon-puszta után már szilárd úton haladtunk a 7-es útig. A nagy forgalom miatt ez egy kellemetlen szakasz Martonvásárig.

Martonvásárt elérve a benzinkúton találkoztunk még egy csatlakozóval, aki Ercsiből érkezett. Martonvásárt a jól jelzett kerékpárúton hagytuk el, csendes úton jutottunk el Tordasra. Itt megálltunk egy pillanatra a régi kőhídnál, majd a patak melletti kerékpárúton jutottunk el Gyúróra. A falun áthaladva nem az Etyekre vezető kerékpárúton haladtunk, mert néhány hete erre járva láttam, hogy a nyári zivatarok mennyire elmosták az utat. Ezt a szakaszt mindenképp ki szerettük volna kerülni. A patak melletti földúton hagytuk el a települést. A térképen egyértelműen jelzett út a valóságban nem létezett. Egy idő után elfogyott az út, mely egy vadászházhoz vezetett. Kénytelenek voltunk leszállni és feltolni a kerékpárjainkat az elhagyott útig. Így jutottunk el Bányavölgy pusztára, innen már szilárd út vezetettet az Etyek Alcsútdoboz közötti aszfaltos útra. Ezután Göböljárás felé tértünk le.

A települést elérve, a lovardánál letértünk a Zoltán-tó felé. A tóparton, az Etyeki Korda Stúdió egy díszlet várost épített fel. Az épületek stílusát ítélve, egy kora középkori film gyártásához készítették, némi viking, és kelta beütéssel. Egy varázslatos világ tárult elénk, várfallal, parasztházzal, kastéllyal és templommal. Az biztos, hogy egy élmény volt látni a díszlet várost. A tavat elhagyva Etyek felé vettük az irányt. A települést elérve letértünk a Gasztró sétányra. Itt szokták rendezni az Etyeki pikniket. Most is voltak nyitva tartó pincék és vendéglők. Az itteni utat díszburkolattal látták el. A sétányt elhagyva visszatértünk Etyek központjába. Itt must beszerzése céljából megálltunk, majd elkerekeztünk a megszokott helyünkre, a Kattra pincészethez. Itt pihentük ki az eddigi fáradalmainkat, közben megkóstoltuk az idei borokat. A hűvös idő miatt a belső asztalokhoz ültünk le. Feltűnt, hogy nagy a csend, minden évben ilyenkor voltunk itt, de idén korábban befejezték a szüretet.

A Kattra pincészet meglátogatása után, Etyeket elhagyva Biatorbágy felé kerekeztünk. Feltekertünk az eléggé forgalmas úton, majd legurultunk Sóskútra. Felkerestük az itteni cukrászdát, egy krémes erejéig. A rövid pihenő után Érdre kerekeztünk át. Érdet jó minőségű makadám úton hagytuk el, ezt a vasút felújítása miatt készítették el. A korábbi sár és tócsák nélkül értük el a 6-os utat, nem úgy, mint régen. A főútnál elváltunk az Ercsiben lakó társunktól. A megmaradt csapat, mely 3 főből állt, az erőmű mellet érte el Százhalombattát.

Az biztos, hogy reggel elég kiábrándító volt az időjárás, de 11 óra kőrül már a szél is mérséklődött, az eső sem szemerkélt. Délutánra már kimondottan kellemes bicajos időnk volt. A résztvevők nem bánták meg a mai napi kerekezést, kellemes élményekkel lettek gazdagabbak! Ezzel befejeztük az ez évi szakosztályi kerékpáros programjainkat. Legközelebb tavasszal, a Csepel-szigeti szokásos túrával kezdjük meg a 2019-es évet.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu