2018 november 18, Georgiades Gábor tölgyfája - Százhalombatta

A százhalombattai Kálvin Parkba a város nevesebb személyeinek szokás emlékfát ültetni. Felvetődött az ötlet, hogy Georgiades Gábornak is kellene egy, hiszen elévülhetetlen érdemei voltak a helyi, a megyei és az országos természetjárás népszerűsítésében. Az ötlet Kerekes Teritől származott, aki a Börzsönyből hazahozott tölgymakkból fát nevelt. Kovi Pisti volt a faültetés főszervezője. Erre engedélyt kértünk Vezér Mihály polgármester úrtól, aki természetesen megadta azt, hiszen Százhalombatta Önkormányzata 2016-ban, elismerve a helyi, megyei és országos tevékenységét, poszthumusz Díszpolgári címben részesítette Gábort. A helyi újság is megemlékezett erről az eseményről. Idézzük az újságban leírtakat:

"A megemlékezésen részt vett számos egykori túratárs, valamint a legendás természetbarát családja is. A fiatal tölgyfát a Börzsönyből, Georgiades Gábor legkedvesebb kirándulóhelyéről hozták haza egy túra alkalmával, és az egyik túratárs udvarán nevelkedett az októberi átültetésig. Az előtte elhelyezett réztáblát jelképesen, egy régi túrainggel takarta le a faültetés kezdeményezője, Kovács István. Georgiades Gáborról Muskovics András jelenlegi szakosztályvezető beszélt. Kiemelte, hogy a Börzsönyben található Királyháza és a százhalombattai sportmúzeum után ez a harmadik emlékhelye az alapító szakosztályvezetőnek. A faültetésre az önkormányzat engedélyével került sor. A szakosztály tagjai – sokan könnyes szemmel - versekkel és énekkel emlékeztek Georgiades Gáborra és a vele közös számtalan élményre. A megemlékezés végén a család nevében mindenkinek egy-egy mézeskalácsszívet adott emlékbe az egykori szakosztályvezető unokája, Georgiades Dóri".

Georgiades Gábor (1943-2004.) okleveles gépészmérnök, mérnök-közgazdász, fiatal korában birkózóként versenyzett, munkája mellett a tömegsport fejlesztéséért dolgozott. Ezekben a funkciókban segítette a természetjárás elterjesztését, népszerűsítését:

  • Dunai Finomító Természetbarát Szakosztályának a vezetője 1973-2004
  • Pest megyei Természetbarát Szövetség elnökségi tagja 1976-2004
  • Pest megyei Természetbarát Szövetség elnöke 1991-2004
  • Magyar Természetbarát Szövetség elnökségi tagja 1994-2000
  • Magyar Természetbarát Szövetség alelnöke 1996-2000
  • MTSZ Verseny Albizottság tagja 1990-2004

Muskovics András szakosztályvezető röviden ismertette a fentieket, majd Kovi Pisti leplezte le a bronz táblát. Nem kellett sokat beszélni Gáborról, hiszen a jelenlevők többsége ismerte Őt. Majdnem 50-en jöttünk össze erre az alkalomra. Reméljük, hogy a tölgyfánk megered, pár év múlva a fa koronája alatt fogunk emlékezni Gáborra. Ez már csak azért is aktuális, mivel a Királyházi turistaház udvarában felállított kopjafájához mind nehezebb eljutnunk az erdőgazdasági engedélyek megszerzése miatt. Elképzelhető, hogy a szokásos megemlékezést itt fogjuk megtartani.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Muskovics András (MA), Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu