2021 december 4, Mikulástúra - Budai-hegység

A hét elején még kissé sötéten láttuk a hétvége időjárását, szerencsénkre az esős front csütörtökön - alapos esővel - elvonult. Nem sokan jelentkeztek az év utolsó túrájára, a buszon 24-en voltunk, Budapestről ketten csatlakoztak még a társaságról Budaörsön. Mindössze három emberünknek jött közbe problémája, amiatt visszavonták a jelentkezésüket. Éjjel, az ősz legkeményebb fagya volt a környékünkön, -5°C körüli hőmérséklet volt az induláskor. Az autóbuszunk hét órakor indult el Százhalombattáról, Tárnokon vette fel a második csoportot, Érdről most senki sem jött túrázni. Kivételesen csak egy túra került megtervezésre, ez a szokásos két túra közé esett nehézségi szempontból. Ezt a túrát teljesítettük a mai napon:

Útvonal: Csíki csárda (182m, ) – Huszonnégyökrös-hegy (288m, ) – Sorrento (275m, , ) – Makkosmária (335m, ) – Csillebérc (410m, , ) – Piktortégla üregek () – Budaörs, Városháza (143m, )
Túratáv: 16km
Emelkedő: 450m
Minősítő pontszám: 24+9+3=36 pont

Igen korán megérkeztünk a kiindulási pontunkra, már 750-kor a volt Csíki csárdánál voltunk. Innen indult el a túra, miután mindenki leszállt az autóbuszról. A sárga jelzésen indultunk el felfelé a házak között. Mielőtt elértük volna a Huszonnégyökrös-hegyet, két helyről is pompás panorámánk volt a Budaörsi medencére. Kissé ugyan párás volt a levegő, de így is szép volt a kilátás. Közelben a Budaörs feletti hegyek, szemben a Törökugrató, távolabb Törökbálint és a Biai-dombság vonulatai látszódtak. Alattunk a bevásárló centrumok, a Törökbálinti tó látszott. Felmentünk a csúcsra, innen a II. világháborús temető, a régi lőtér, a Budakeszi Repülőtér, valamint a Kecske-hegyre láttunk rá. Budakeszi házai is feltűntek a háttérben. Tovább indultunk, hogy megtaláljuk a Mikulásunkat. A sárga jelzésen indultunk tovább a Sorrento felé. Volt, aki a hegyeket balról, jelzetlen ösvényen kerülte meg. Igazából egyforma hosszúságú útról van szó. A Mikulás és a rénszarvasa itt várt ránk. 930 körül mindenki ideért. Egy kis unszolás után elhangzott pár ének, majd a Mikulásunk kiosztotta a csomagokat. Ezúttal senki sem kapott virgácsot, igaz nem is volt a Mikulásnál. Mindenki jól viselkedett az elmúlt évben!

Itt maradtunk még tíz percig, felmentünk Sorrento szikláihoz. Ezt főleg a gyerekek élvezték! Mászták a sziklákat, nekik ez nagy élmény volt. A szülők ezt nem értékelték túlságosan, de a gyerekek ügyesek voltak. Tovább mentünk Makkosmária felé. Szűk ösvényen haladtunk a hegy oldalában. Pár futó ember leelőzött minket, ők edzettek ezen a hétvégén is. Egy órai gyaloglás után, 1045-kor értünk el Makkosmáriára. A templomban valamilyen hálaadás jellegű mise lehetett, két katona állt az oltárnál. A templom búcsújáró hely, a neve Fogolykiváltó Boldogasszony, a Székesfehérvári egyházmegyéhez tartozik. 1731-ben Traub János szőlőműves munkába menet egy tölgyfán megpillantja a szenvedő Krisztus arcát. Nem sokkal ezután súlyos betegségéből csodás módon meggyógyul. Hálából Falconer Henrik neves festőtől képet vásáról, melyet a tölgyfára helyez el. A kép a gyermekét tápláló Szűzanyát ábrázolta. 1762-ben tették le a templom alapkövét, 1768-ban Koller Ignác veszprémi püspök tízezrek jelenlétében felszenteli a templomot. A Trinitárius Rendet II. József 1783-ban feloszlatja, bezáratja a kegytemplomot, mely rommá válik. A Mária kegyképet a Budakeszi templomba menekítik. 1917-ben Miller József budakeszi plébánosa visszavásárolja és megóvja a romokat a további pusztulástól. A templom újjáépítése 1937-ben kezdődik meg. 1951-ben Shvoy Lajos püspök másodszor szenteli fel a templomot. A hűvös időre való tekintettel rövid ebédidőt tartottunk. Itt is volt egy Mikulás, de természetesen nem a miénk.

Miután tovább gyalogolt a csapat, rövidesen elértük a Magas-kőt. A régi kis kőbányában alakította ki a BTSSZ (Budapesti Természetbarát Sportszövetség) az elhalálozott tagjainak emlékhelyét. Ha erre járunk, sohasem hagyjuk ki a megtekintését, sajnos jó pár régi ismerősünknek van itt emléktáblája. A kitérő után, a sárga, illetve a sárga keresztjelzésen felgyalogoltunk a KFKI-hoz. (Központi Fizikai Kutatóintézet) Itt összevártuk egymást, majd a piros négyzeten elindultunk Budaörs felé. Jelzést váltottunk, jobbra elfordultunk a sárga körjelzésre. A Budaörsi-hegy oldalában, 1240 körül már az egykori piktortégla üregeknél jártunk. Ezek az üregek tulajdonképpen bányák, főleg Budaörs környékén találkozhatunk velük. A piktortéglát, más néven festőtéglát alapozó anyagként használták a festés, meszelés során. Geológiai szempontból, felső miocén 'budai márga' hidrotermális átalakulásával keletkezett, fehér, szürke, okkersárga agyag féleségek. Ásványtani összetételét tekintve kaolinit, változó mennyiségben kvarccal és kalcittal szennyezve. Némelyikbe elemlámpával be lehet menni. A bányászok szűk tárnákat vájtak a hegybe. karbid lámpával világítottak. Keresték a fehér réteget, ami néhol csak 10-15 centiméteres volt, de máshol 2-3 méter vastagságot is elért. Ezért, némely helyen nagy üregek keletkeztek, máshol csak hason csúszva fértek hozzá. Helyenként kútszerűen leástak, vödörben húzták fel az agyagot. A biztonság érdekében az omladékos részeket aládúcolták. A bányászatot az ötvenes években államosították, a piktortégla termelés szinte az egyik napról a másikra megszűnt. A bányászat során létrejött üregek egy részét lefalaztak vagy betömedékeltek, néha be is robbantották, mások beomlottak maguktól, de nagyon sok még így is nyitva maradt.

Zsolton kívül nem volt nálunk elemlámpa, így csak Ő merészkedett be az egyikbe. Az üregek után, bal 90°-os kanyar következett, a piros jelzésen megcéloztuk a városközpontot. Elhaladtunk az Odvas-hegy, majd Budaörs Kálváriája mellett. A Szabadság útra értünk le, közel a Városházától. 1345-re mindenki megérkezett a várakozó autóbuszunkhoz. Rögtön elindultunk hazafelé, világosban mindenki otthon volt.

Jól sikerült a Mikulástúra, kellemes túraidőt fogtunk ki. Aki eljött, biztosan nem bánta meg. Ezzel befejeztük a 2021 évi szakosztályi túráinkat, persze maszek túrákra el lehet menni. Jövőre remélhetőleg nem lesz már COVID-os mizéria, minden túránkat meg tudjuk majd tartani. Az éves túraterv készül, decemberben már szét lehet küldeni. Befejezésképpen mind a magam, mind a honlapunkat szerkesztő Endi fiam nevében minden kedves turistatársamnak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket, valamint Boldog, sikerekben gazdag Új Évet kívánunk!




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Muskovics András (MA), Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu