2024 március 23, Budapest kincsvadászat I. - Budapest

Lassan hagyománynak is tekinthetjük a március végi, budapesti városismereti, illetve kincskereső barangolásunkat. Előző évben a Margit-szigetet és környékét jártuk be, idén pedig Óbuda kincseit kerestük föl. Akkor is eljutottunk Óbudára, de az akkor elég fáradt társaság csak néhány pontot érintett. Már akkor eldöntöttük, hogy Budapest egyik legrégibb városrésze több figyelmet érdemelne a részünkről, emiatt is került megszervezésre a mai túra, ezért is került sor az Óbudai kincsvadászatra. A megelőző napokban kissé visszafogott jelentkezést érzékeltem, hétfőn még csak 5 fő jelezte biztosra a részvételét! Viszont hétvége felé, mikor már a szombati időjárás elég pontosan látható volt, ideális kiránduló idő látszódott, felpörgött az érdeklődés. A találkozás helyszínére húsz fő feletti listával érkeztem szombat reggel, de még itt is csatlakoztak hozzánk olyan emberek, akik korábban nem jelezték a részvételi szándékukat.

Útvonal: Szentlélek tér, Óbudai-sziget, Duna-part, Római-fürdő, Aquincum, Flórián tér és környéke, Szentlélek tér
Túratáv: 20km
Emelkedő: 60m
Minősítő pontszám: 30+1,2+3=34 pont

A találkozás helyszíne az Árpád-hídnál, a Szentlélek tér volt. Végül is szép számmal, 26-an jelentek meg a kiindulási ponton. A programunkat rövid történelmi áttekintéssel kezdtük meg - ami közben még páran csatlakoztak a csapathoz - majd elkezdtük a városismereti sétánkat. Először a Lajos utcánál álltunk meg, itt van Óbuda legidősebb lakóháza, mely még a középkorból maradt meg. Miután tovább gyalogoltunk, a következő látnivaló a Klarissza templom és kolostor romjai voltak. Itt látható egy kis kiállítás a középkori Óbudáról. Következő látnivaló a református templom és parókia volt. Az épületek tervezője Kós Károly volt. Nem messze innen a XVIII. századi Szent Flórián fogadalmi oltár található, melyet nem régen újítottak fel. A Fórián téren megkerestük a római légiós tábor déli kapuját, majd visszamentünk a Szentlélek térre.

A térről elindultunk Óbuda főtere felé, érintettük a Szentháromság szobrot, a Zichy-kastélyt, Varga Imre Várakozók (más néven Esernyős) nevű szoborcsoportját, valamint a Szindbád szobrot. Óbuda Városháza elött elhaladva, Harrer Pál szobrát érintve újból a római korba kerültünk át. Harrer Pál Buda, Pest és Óbuda egyesítése előtt Óbuda első és egyben utolsó polgármestere volt. Ezután érintettük a légiós tábor keleti kapuját, majd még néhány római kori romot. Ezután lementünk az aluljáróba, hajdanában ez volt a római kori járószint. Itt a fürdő feltárását néztük meg, majd elhaladtunk egy kőtár mellett, ahol faragott kövek vannak kiállítva. Megérkeztünk a Flórián térre, ahol panelházak között vezetett az utunk, de itt is római kori emlékekre akadtunk. Utunkat az Óbudai (Hajógyári) sziget felé folytattuk. A szigetet a K-hídnál értük el. A híd egy nyomszélességű, eredetileg főleg vasúti, ma már közúti és gyalogoshídként funkcionál. A Hadrianus-palotát érintve hagytuk el a szigetet.

A sziget meglátogatása után a Hamvas Béla sétányra tértünk le, ahol megtartottunk a rövid ebédszünetünket. Szendvicseink elfogyasztása után a platánfákkal övezett sétányon, a Gázgyári tisztitelep házai mellett elhaladva, a Graphisoft Park területére jutottunk. A környék legmodernebb területe ez, itt a főépületben, az itt talált római kori téglákból van kiállítás. Rövid technikai szünet után visszatértünk a Duna partra. Velünk szemben az Óbudai-sziget csúcsát láthattuk, majd a néhai Gázgyár kikötőjét érintve értük el a Vasúti hidat. Nemsokára a parti sétányon haladva értünk ki a Római-partra. A csapatunk itt kétfelé vált, az egyik fele egy cukrászdát célzott meg, míg a többiek a parton folytatták a sétát.

A Római parton haladva pezsgő élet fogadott Bennünket, vendéglők, kiülős teraszok mellett vezettet az utunk. Valamikor a part híres volt a vízi életéről, ezt ma már csak néhány csónakház őrzi. A csónakházakat felváltották az új házak. A partról letérve a Római Strand területén lévő Aquincum forrásszentélyt érintettük. A rómaiak idején innen történt a település vízellátása. A néhai campinget megkerülve a Római sétányra tértünk le, itt láthatóak a valamikori vízvezeték nyomai. A sétány végén a Polgárváros Amfiteátrumot néztük meg, itt találkoztunk a csapatunk másik felével. Néhányan itt abbahagyták a túrát. Később elhaladtunk az Aquincum Múzeum mellett, majd következett a Gázgyári lakótelep, ahol egy áruházban tartottunk rövid szünetet. A szünet után a Szentendrei útra tértünk át, itt elhaladtunk a Kövi Szűz Mária templom mellett, amit a körbe fog a főút. Nemsokára a modern Waterfont házai között gyalogoltunk, az új építkezéseknél láttuk a régészek munkáját, amint ásatásokat végeznek a leendő épületek helyén. Innen már nem volt mesze a sétánk vége, még elhaladtunk a laktanya mellett, majd újra a fő téren voltunk. A Szentháromság-szobornál még egy utolsó csoportképpel zártuk le a napot.

Valamivel 22 km feletti gyaloglással fejeztük be a sétánknak, mindegyikünk kellemes fáradtsággal zárta a napot. Az időjárásra sem lehetett panasz, kellemes tavaszi napsütés kisért végig utunkon. Legközelebb már kerékpáros programunk lesz április 6-án, a Csepel-szigetre megyünk el kerekezni.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu