1995 Ausztria, Raxalpe, Schneeberg

-Beszámoló- -Mellékletek-


1995 augusztus 16. Városnézés, Sankt Pölten, Göttweig, Stein, Und, Kreims

Ismét pihenő nap, városnézés következett. Kb. fél 9-kor indultunk útnak, először St. Pölten irányába. Továbbra is borult, esőre hajló idő volt. A városban alig lehetett parkolót találni! A várost a rómaiak alapították, írásos említés 1058-ban történik először. A belváros kusza középkori alaprajza a mai napig fennmaradt, ezért az itt sétáló szinte a XI. században érzi magát. Nagyon szépek a barokk, rokokó templomai, de korábbi építészeti emlékei is vannak, a Püspöki dómot eredetileg román stílusban építették. A rendelkezésre álló rövid időt alaposan kihasználtuk, megtekintettük a Városházát, a franciskánus templomot, a karmeliták templomát, a Püspöki dómot. A dóm igen hatalmas, belül szépen díszített. Az udvaron egy kolostorszerû keringő is volt, a falakban befalazott sírkövekkel. Mire a buszhoz visszamentünk, az eső is eleredt.

St. Pöltenből Göttweig-be mentünk, ahol a 445m magas hegyen, egy hatalmas, benedekrendi kolostor található. Sajnos éppen bezártak, ezért a Dunán át, elmentünk Krems-be, amely 4km-re volt csak Göttweigtől. Megint elég sok időt vesztegettünk el a parkoló keresésével de végül a Duna-parton, a hajókikötőnél találtunk egyet. Krems keleti kapuja a Wachaunak nevezett Duna áttörésnek. Alsó-Ausztria minden szépsége összpontosul ebben az ódon városban! Krems teljesen összeépült Und és Stein kisvárosokkal, egy közigazgatású egységet alkotnak ma már. A múlt századok hangulatából nagyon sokat megőrzött, a gótikus, reneszánsz és barokk stílusú házai, templomai, középületei között nagyon kellemes sétákat lehet tenni. A római időkben castrum volt itt, maga a város 890 körül épült frank erődítményből fejlődött ki. Begyalogoltunk a város központjába, megnéztünk néhány szép templomot. Valami fesztivál-féle lehetett itt a napokban. Sajnos, egyre jobban zuhogott az eső, normális fényképeket nem lehetett készíteni, pedig rengeteg szép épület található itt!

Újra elmentünk Göttweigbe, ahol 30 ATS-ért megmutatták a kolostor-együttes császári szárnyát, a hatalmas lépcsőházat, a díszes vadásztermet, a gobelineket, a puskagyûjteményt. A benedekrendi kolostort 1074-ben Altmann passaui püspök alapította. A várszerû kolostor évszázadokon keresztül alakult, bővült. Jelenlegi barokk formáját Lucas von Hildebrandt építész munkájának köszönheti. Szép kilátás nyílik a Dunára és Krems-re is. Körös-körül rengeteg szőlőültetvény van, híres bortermelő vidék a környék. Kremsben Bormúzeum is van! Megnéztük a rózsaszínesre vakolt hatalmas, kéttornyú templomot, az altemplomot is, a római kőtárat, úgy hogy csak kb. 18 óra körül indultunk el hazafelé a borongós, esős időben.



Ugrás az elsőre

(A csatolt fényképeket Muskovics András (MA) és dr. Muskovits József (MJ) készítették)

© 2006-2024 természetbarátok.hu